Într-un colț al județului Giurgiu, sub razele blânde ale soarelui, se ascunde o comoară de lut, cu o poveste uitată de timp. Situată în satul Hulubeşti, din comuna Călugăreni, căsuța de lut este readusă la viață, zilele acestea, de meșteri pricepuți şi voluntari, care prin iscusință şi dăruire reînvie o bucată de istorie, plină de farmec şi tradiție.
Chiar şi în stadiul de reconstrucție, de cum păşeşti în curte, căsuța din lut te cucereşte la prima vedere şi te duce cu gândul la un loc de poveste, îmbinat printr-un limbaj al tradiției și al meșteșugului.
Povestea lui Ştirbencea, proprietarul casei de lut, din Călugăreni, este la fel de valoroasă. Stoica Vlăjan, cunoscut printre localnici ca Știrbencea, a fost un țăran gospodar, stăpân peste o turmă de bivoli. A fost declarat chiabur şi maltratat de comuniști, pentru că, alungat din propria-i casă, s-a adăpostit în cavourile din cimitir, iar iernile grele din acele timpuri i-au afectat plămânii.
Casa de lut “a lui Știrbencea”, a început să prindă viață, după ce strănepoata lui Știrbencea, moştenitoarea casei, a cerut ajutorul specialiștilor care fac voluntar munca de restaurare, pentru a vedea dacă poate fi salvată.
După evaluare, Asociația Monumente Renăscute a decis să se implice, şi aşa se face că de 3 săptămâni, membri asociației şi voluntarii, o restaurează „in situ”, fără a o reloca, pentru că proprietarii au dorit să o salveze acolo unde se află. Proiectul este finanțat în proporție de peste 90% de proprietară şi co-finanțat de Administratia Fondului Cultural Național și Uniunea Arhitectilor din România.
Acum, căsuța de lut este restaurată doar din materiale naturale: piatră, nisip, lemn, lut și var, iar bârnele, elemente de lemn sculptate, prispa, vatră și pământul pe post de podea, vor fi doar recondiționate, pentru a păstra autenticitatea. Unii volunari care participă la restaurarea casei sunt cazați chiar în casa de lut, iar alții fac naveta de la Bucureşti. Deja au intrat în atmosfera satului, cu mese tradiționale din produse locale, iar la ceas de seara fac miniconferințe şi vizionează proiecţii despre construcția şi restaurarea caselor cu materiale naturale.
Consiliul Județean Giurgiu, în parteneriat cu Asociația Pro Democrația, vor să includă această casă în proiectul “Tineri giurgiuveni pentru patrimoniu”, un proiect care contribuie la schimbarea percepției giurgiuvenilor despre propriul județ prin activități de informare și promovare integrată a 20 de componente ale patrimoniului imobil din județ.
“Voluntari, de toate vârstele și calificările, de la pensionari la ingineri sau studenți la Arhitectură, restaurează case vechi în sate din județul Giurgiu!
Poate fi un exemplu de implicare în readucerea la viață a unor case tradiționale, sau un argument că dragostea pentru frumos și hărnicia merg mâna în mână!
Pentru mine este una dintre cele mai pure dovezi că oameni cu suflet mare, de genul domnului inginer Radu Ștefănescu, inițiatorul aventurii, aduc un ajutor neprețuit pentru protejarea patrimoniului material al județului Giurgiu”, a declarat pentru BNG, preşedintele Consiliului Județean, Dumitru Beianu.
“Reabilitarea casei tradiționale de paiantă in situ și “în clacă”, adică în regim de voluntariat, arată foarte clar că participarea la viața cetății influențează profund modul în care niste oameni remarcabili au înțeles să își exercite cetățenia, cu efecte pe termem mediu si lung asupra dezvoltării comunitare și bunăstării percepute în comunitate.
Cu acestă casă de patrimoniu regional restaurată și valorificată sub forma unui centru cultural dăruit județului, întreaga comunitate locală se înfrumusețează ca efect direct al implicării civice. APD impreună cu CJ vor să facă cunoscute giurgiuvenilor principalele obiective de patrimoniu imobil din județ valorificabile în comunitate, iar casa lui Ştirbencea este un caz exemplar despre valorificarea în comunitate si pentru comunitate”, a precizat Viviana Anghel, lector universitar doctor şi managerul proiectului, din partea APD.
Proiectul se desfăşoară în perioada 10 august-20 noiembrie 2024, iar printre obiectivele ce vor putea fi vizitate se va afla şi casa de lui “a lui Ştirbencea”, ce are termen de finalizare în prima jumătate a lunii Septembrie.