12 tineri giurgiuveni au absolvit, astăzi, Programul “Salvator din pasiune”! În cei opt ani de la debutul acestui program, la nivelul județului, peste 150 de giurgiuveni s-au pregătit în acordarea primului ajutor

12 giurgiuveni au finalizat, astăzi, cursurile în cadrul Programului “Salvator din pasiune”. De Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor aceștia au susținut examenul final, cunoscând deja importanța pe care o are pregătirea și educația preventivă.

 

Patru dintre absolvenți nu au împlinit încă vârsta majoratului, dar și-au dorit să participe la această activitate pentru a-și însuși noțiunile și tehnicile de acordare a primului ajutor în diferite situații.

 

În cei opt ani de la debutul acestui program, la nivelul județului, peste 150 de giurgiuveni s-au pregătit în acordarea primului ajutor și au parcurs etapele specifice pentru asimilarea noțiunilor de descarcerare și a operațiunilor de salvare. 18 dintre aceștia au participat, anul acesta, la intervenții SMURD la nivelul Detașamentelor Giurgiu, Bolintin Deal și la Stația Colibași, sub supravegherea paramedicilor.

 

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care doresc să se înscrie sunt următoarele:

– să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani;

– să fie apți din punct de vedere medical;

– să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unor infracțiuni, cu intenție;

– să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență.

Pentru a putea deveni voluntari, cei interesați trebuie să prezinte următoarele documente:

– cerere de înscriere, care se completează la sediul instituției;

– certificat de cazier judiciar (doar pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani);

– copia actului de identitate;

– aviz psihologic;

– act doveditor al ultimelor studii absolvite sau aflate în curs de desfăşurare;

– adeverinţă medicală cu menţiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”;

– acordul părinţilor / al tutorelui legal pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani și copia CI părinți.

 

În cadrul acestui program, voluntarii sunt ierarhizaţi în următoarele clase de competenţă:

– Voluntar I pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, cărora li se asigură participarea la cursurile de prim-ajutor de bază (fără echipamente medicale) şi care nu participă la activităţi ce le-ar putea pune în pericol viaţa sau integritatea corporală. După împlinirea a 120 de ore de voluntariat şi absolvirea cursurilor stabilite, voluntarul poate participa la cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare;

– Voluntar II pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, care sunt pregătite în vederea participării la intervenţii, în funcţie de nevoile operative. După efectuarea a 120 de ore de voluntariat, li se asigură participarea la cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare.

– Voluntar III pentru cei care dispun de contract de voluntariat de cel puţin un an sau echivalentul a 240 de ore de voluntariat şi au absolvit cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare. Voluntarilor ce dispun de această clasă de competenţă li se asigură participarea la cursurile de prim ajutor calificat, având competenţe extinse.

– Voluntar IV pentru persoanele care dispun de contract de voluntariat de cel puţin doi ani sau echivalentul a 480 de ore de voluntariat şi au absolvit cursul de prim ajutor calificat – competenţe extinse.

 

RECLAMĂ
RECLAMĂ

distribuie