Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este pomenit în calendarul creştin ortodox în data de 26 octombrie. Sfântul Dumitru s-a născut şi a trăit în Tesalonic (Salonicul de astăzi, din Grecia), în vremea împăraților Dioclețian și Maximian.
Dimitrie era admirat de toți, nu doar pentru noblețea și frumusețea lui exterioară, ci și pentru virtuțile sale, înțelepciunea și bunătatea sa. Sărbătorit astăzi, pe 26 octombrie, Sfântul Dumitru este considerat un ocrotitor al oamenilor, al armatei și al orașului Salonic.
Era un tânăr credincios, cu o educație aleasă, a fost prefect al Tesalonicului. Pentru că l-a mărturisit pe Hristos și pe mulți i-a întors la credință, mai întâi a fost întemnițat, iar mai apoi ucis cu sulițele, la porunca împăratului Maximian. Întâia suliţă cu care a fost lovit, a fost chiar în coasta dreaptă, în locul în care a fost împuns şi Hristos pe cruce. Moartea Sfântului Mucenic Dimitrie a devenit astfel o moarte martirică.
In noaptea următoare morții, credincioşii au luat trupul Sfântului Mucenic şi l-au îngropat, iar deasupra mormântului au zidit o bisericuţă în care se săvârşeau multe minuni. În această bisericuţă a intrat şi prefectul Iliricului, Leontie, şi, în timp ce se ruga, s-a vindecat de o boală care îl chinuia de multă vreme. Pentru această minune, Leontie a mulţumit lui Dumnezeu şi Sfântului Mucenic Dimitrie şi a decis să zidească o biserică mai mare şi mai frumoasă în locul celei dintâi.
În timp ce săpau temelia pentru construcție, muncitorii au descoperit moaştele Sfântului Dimitrie, din care izvorau mir bine mirositor, în aşa fel încât toată cetatea a fost umplută de mireasmă. Astfel, credincioşii l-au numit pe Sfântului Mucenic Dimitrie şi Izvorâtorul de Mir.
Lăcaşul de cult original există şi astăzi şi face parte din site-ul Monumentelor Paleocreştine şi Bizantine din Tesalonic, aflându-se pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO, din anul 1988.
Sfântul Dimitrie este considerat protectorul iernii pastorale şi patronul păstorilor. Există credința că pe 26 octombrie, de ziua Sfântului Dumitru, căldura întră în pământ și gerul începe să îşi arate colții. În funcție de hărnicia oamenilor, acesta le va da o iarnă blândă sau una năprasnică.
Cine sunt cei care îşi serbează onomastica, astăzi, de Sfântul Dumitru: Dumitru, Dimitri, Mitica, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrica, Mitu, Dima, Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitriță, Demetra, Dumitrana, Mită, Dumitrița şi Mimi.