Astăzi, avem prima zi de Rusalii, iar mâine, a doua zi de Rusalii. Este una dintre cele mai importante sărbători marcată de tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă an de an. Numită şi Duminica Mare, sărbătoarea reprezintă încheierea ciclului pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.
“Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbătoarea trandafirilor dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.
Astfel, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfantul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”, arată cei de la creștin ortodox.ro.
În această zi, oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele, iar în unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.
De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac, iar în ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii” şi nu e bine nici să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și te vor pedepsi. Tot în această zi de sărbătoare nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele. Se spune că cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua.