În județul Giurgiu, temperaturile cu minus, pe timpul nopții, s-au instalat încet. Deja a dat bruma, iar în unele zone s-a instalat înghețul. Este momentul să protejăm conductele, pentru a evita situațiile nedorite.
Această perioadă este cea mai periculoasă pentru conductele aflate în afara casei, dar şi pentru cele din interior. Giurgiuvenii care s-au confruntat cu o țeavă înghețată, ştiu că daunele pot afecta mai mult decat instalația, iar reparațiile sunt costisitoare.
Conductele care sunt cele mai vulnerabile la temperaturile scăzute sunt cele din pereții exteriori neizolați. La fel de expuse sunt şi conductele de alimentare cu apă în zonele neîncălzite, sistemul de irigare, sau furtunul de alimentare a sistemelor din exterior.
Pentru a preveni înghețarea conductelor, chiar şi la cele mai mici temperaturi, iată câteva sfaturi utile, pentru a proteja starea conductelor în anotimpul rece.
1. Verificați conductele aflate în spațiile neîncălzite (pod, mansardă, pivniță) şi izolați fiecare segment în partr. Dacă sunt în atare bună, le puteți proteja prin îmbrăcarea lor cu tuburi din vată minerală.
2. Dacă observați mici spărturi în sistemul de izolație, aplicaţi spumă poliuretanică pentru a sigila conducta. În cazul tuburilor din vată minerală, trebuie doar să puneți tuburile cap la cap în jurul conductelor de apă şi să le lipeşti cu bandă adezivă.
3. Nu uitați sa scurgeți apa din bazin, aspersoare sau liniile de aprovizionare cu apă a piscinei. La fel, scoateți din funcțiune furtunurile şi goliți instalația exterioară de apa.
4. Dacă urmează să lipsiți de acasă pentru o perioadă mai lungă de 3, 4 zile, opriți alimentarea cu apă şi goliţi conductele de apă rece şi apă caldă. După ce opriți alimentarea, deschideți un robinet şi aşteaptați ca toată apa să se scurgă de pe conductă. Astfel, indiferent de temperatură veți preveni înghețarea conductelor şi nu mai riscați să reparați pagubele.
5. Dacă nu ați apucat să izolați conductele de apă, iar temperaturile sunt foarte scăzute puteți lăsa un robinet parțial deschis, astfel încât să circule mereu o cantitate foarte mică de apă. Deşi factura de apa va creşte, pagubele produse de o conductă spartă vor fi mult mai mari.
Cu cateva masuri de siguranta si cu verificari atente, poti verifica orice problema si o poti repara.
Protejați apometrele împotriva înghețului!
În cazul în care contorul este monat într-un cămin de apometru, asiguraţi-vă că acesta are capacul închis şi nu permite infiltrarea apei.
În căminul apometrului pot fi amplasate materiale termoizolante ca vata minerală, polistiren sau materiale textile. Asigurați-vă că nu deteriorați instalația, apometrul sau sigiliul acestuia în timpul operațiunilor.
Protejaţi de îngheţ inclusiv robinetele şi conductele de după contor. În situaţia în care contorul este montat în pivniţe sau subsoluri tehnice, geamurile şi uşile vor fi închise spre a evita crearea curenților de aer rece. Dacă apometrul îngheaţă, nu utilizaţi apă fierbinte sau flacără deschisă pentru dezgheţarea aparatului.