Autismul: tulburare de dezvoltare caracterizată prin dificultăți de comunicare și interacțiune socială, precum și prin comportamente repetitive. Aceste tulburări prezintă o largă varietate de manifestări, presupuse a fi rezultatul unor disfuncționalități de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice.
Simptomele obișnuite ale autismului includ acțiuni repetitive/monomane, contact și comunicare limitată cu alte persoane și interese foarte restrânse. Cauzele specifice sunt încă necunoscute, iar răspândirea afecțiunii cognitive este cam de 6 la 1000 de persoane. Autismul este de trei sau patru ori mai des întâlnit la băieți decât la fete şi este prezent încă de la naștere, păstrându-se pe durata întregii vieți.
Aşternute pe hârtie, explicațiile de mai sus dau fiori, doar să le citeşti. Realitatea este mult mai cruntă! Zeci de familii de giurgiuveni, poate chiar sute, trăiesc adevărate drame, iar unii din ei nici măcar nu ştiu că au acasă un adolescent sau un adult cu autism.
Asociația NIA Neurodiversity Academy, în parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu, dar şi în strânsă colaborare cu DGASPC Giurgiu şi primăria Bolintin Vale şi-au propus să schimbe destinul acestor oameni dispăruți din statistici, prin construirea Campusului NIA.
Cum a luat naştere proiectul, ne-a explicat chiar preşedintele Asociației NIA, Steluța Moisescu:
“Eu sunt mama unui adolescent cu autism sever, iar pe lângă autism, fiul meu are şi o afecțiune neurologică, ceea ce face totul mult mai complicat. De-a lungul timpului m-am lovit de foarte multe situații în care pur şi simplu nu găseam o soluție.
În primul rând, este foarte grea acomodarea la şcoală! După câteva încercări a trebuit să renunțăm. Apoi, a fost foarte greu să îi gasesc un centru care să îi ofere serviciile şi terapiile de care avea nevoie. Pe măsură ce creştea şi dat fiind comportamentul lui, a fost exclus rând pe rând din toate aceste centre.
Nu există în momentul de față opțiunea reală de a găsi însoțitor, pentru că, în realitate, de cele mai multe ori, însoțitorii înregistrați în sistem sunt membri ai familiilor, iar în cazul meu nu există niciun membru al familiei care poate să îmi ofere acest sprijin.”
Din păcate, presiunea pe care o simte o familie care are un membru cu autism, este uriaşă, iar de cele mai multe ori familia se destramă. Impactul este cu atât mai mare încât, nu doar persoana cu autism este afectată ci şi părintele rămas alături de ea.
Pe măsură ce copilul creşte, părintele este nevoit să renunțe la serviciu, pentru că nu mai găseşte pe cine să aibă grijă de copil. Stimulentul de la stat este de doar 1800 de lei, bani cu care părintele copilului cu autism ar trebui să-i ofere terapiile necesare, dar şi mâncarea şi celelalte necesități.
“Este o aşteptare – şi mă exprim la modul politicos – nerealistă. Mă pot exprima şi nepoliticos: oricine are un minim de logică îşi dă seama că acest lucru este imposibil! Am simțit în ultimii ani că îmi este din ce în ce mai greu şi m-am gândit care îmi este opțiunea?
Autismul în sine este o tulburare de comportament. Percepi cu totul diferit mediul înconjurător, sunete, simțuri, mirosuri şi eşti extrem de disturbat de tot ceea ce înseamnă nou.
De exemplu, eu cu fiul meu nu am mai putut să merg în ultimii 5 ani în niciun cabinet medical. Ultimul consult i s-a făcut în maşină, pentru că nu am putut să-l dăm jos din autoturism. Dezvolta o anxietate atât de mare față de ceea ce înseamă un spital şi locul lui şi nu am putut să-l duc”, ne-a mărturisit preşedintele Asociației NIA.
A aduce terapeuții acasă, în mediul cunoscut de persoana cu autism, este extrem de costisitor. Din păcate, foarte puțini părinți îşi permit aceste terapii, mai ales că ele nu sunt decontate. . . Ca să vă faceți o ideee, costul mediu lunar, doar al terapiilor, pentru un singur copil, se învârte în jurul sumei de 1.500 sau chiar 2.000 de euro, iar statul oferă un suport financiar de circa 250-300 de euro. . .
Dramele acestea vor lua sfârşit, odată cu finalizarea campusului NIA la Bolintin Vale. Pe o suprafață ce se va întinde pe 10.000 de metri pătrați, adolescenții si adulții cu autism vor avea un spațiu în care vor putea trăi, socializa, vor beneficia de sprijin şi asistență permanentă, menită să îi ajute să îşi dezvolte abilitățile. În campusul NIA, persoanele cu autism vor putea să îşi exploreze potențialul şi vor beneficia de terapii şi cursuri menite să le dezvolte abilitățile. Acest campus va avea beneficiari rezidenți, dar şi non-rezideți care vor putea fi aduşi de familii la terapii, tratament şi tot ce le va fi necesar pe parcursul vieții.
Locul ales pentru construirea campusului este extrem de frumos şi emană o energie pozitivă, ideală pentru viitorii beneficiari. Vor fi construite un număr de 22 de căsuțe, cu o capacitate de la 1 şi până la 6 rezidenți, ce vor beneficia de asistență şi îngrijire permanentă. De asemenea, persoanele care nu vor locui în campusul NIA, vor beneficia de servicii terapeutice multiple. O clădire va fi destinată cabinetelor în care vor avea loc diverse tipuri de terapie, dar şi cabinete medicale şi clădiri serapate pentru fizioterapie.
Proiectul este la început de drum, dar etapa de autorizații se află deja într-o fază avansată. Realizatorii proiectului estimează că la mijlocul lunii august vor reuşi să obțină autorizația de construcție şi speră ca lucrările să demareze cel mai târziu în luna septembrie.
“Ne dorim să intrăm în contact cu cei care pot deveni beneficiari ai acestui campus. Cabinetele de terapii vor fi ajustate şi în funcție de tipul de beneficiari pe care îi avem, astfel încât să ne adresăm cât mai mult nevoilor lor. Vrem să creem o comunitate a tuturor persoanelor care sunt interesate de acest centru şi vor găsi acest sprijin”, a declarat Steluța Moisescu.
Foarte important! Cei care au acasă un adolescent sau adult cu autism şi vor să intre în comunitatea NIA, pot contacta Asociatia Nia Neurodiversity Academy la numărul de telefon: 0792532300 sau pot accesa link-ul: www.hopefromnia.com
Proiectul va fi gata la sfarsitul anului 2024, iar la începutul anului 2025 campusul va putea fi dat în folosință. Astfel, mulți beneficiari şi persoane vulnerabile astăzi, îşi vor putea găsi sprijinul şi suportul de care au nevoie, în viața de zi cu zi.