Președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu și Administratorul Public al județului, Cristian Grătianu, au participat săptămâna aceastala prezentarea Studiului de Fezabilitate pentru „Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Giurgiu, în perioada 2014-2020”.
Început acum 7 ani de zile, proiectul a tot avut impedimente de ordin birocratic. Ajuns acum în punctul final, cu toată documentația pregătită şi depusă la Ministerul Fondurilor Europene, proiectul e doar la câțiva paşi de realizare. Curând vor fi gata ghidurile, iar acest lucru va permite Ministerului Fondurilor să semneze contractul cu Apa Service. Între timp, Apa Service Giurgiu a dat drumul la licitațiile cu clauză suspensivă, pentru a mai câştiga timp.
Alexandru Popescu, director Apa Service Giurgiu: “Acest proiect, pe fonduri europene, a făcut parte din proiectul POIM care se încheie la sfârşitul anului 2023, se va faza şi va trece pe noua axă de finanțare, care se numeşte Proiect de dezvoltare durabilă, ce va începe din 2024 şi va dura 5 ani de zile.
În general, vom avea lucrări de apă şi canalizare, pentru UAT-urile eligibile, din județul Giurgiu. Din păcate, am avut şi cazuri unde UAT-urile nu au fost considerate eligibile de către Ministerul Fondurilor Europene şi consultanții acestora, Banca Mondială”.
În cadrul acestui proiect sunt incluse investiții pentru sistemele de apă și apă-uzată care fac parte sau care vor face parte din aria de cooperare a Apa Service, din 21 UAT-uri, în localitățile cuprinse în Municipiul Giurgiu, 2 orașe (Bolintin Vale și Mihăilești) și 18 comune: Daia, Mihai Bravu, Călugăreni, Singureni, Adunații Copăceni, Colibași, Gostinari, Vărăști, Isvoarele, Valea Dragului, Izvoarele, Vânătorii Mici, Crevedia Mare, Ogrezeni, Săbăreni, Cosoba, Mârșa, reprezentând peste 50% din populația județului Giurgiu.
Lucrările de investiții în domeniul apei potabile vizează asigurarea furnizării către locuitorii din localitățile selectate a apei potabile la calitatea impusă de legislația în vigoare, iar în domeniul apei uzate, se vizează creșterea gradului de colectare a apei uzate.
Dacă nu vor apărea din nou, impedimente de ordin birocratic, lucrările la apă şi canalizare ar putea demara în primăvara anului viitor. Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată este evaluat la 270 de milioane de euro.