Cum să rămâi în siguranță la volan! Circulația pe drumurile publice în condiții meteo dificile

Pentru a fi în siguranță la volan în condițiile meteo nefavorabile, polițiștii reamintesc conducătorilor de vehicule importanța respectării unor măsuri atât pentru siguranța lor, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic. Ceața, ploaia sau gheața ascund pericole invizibile, iar o conduită prudentă este cheia pentru a le evita.

 

Având în vedere apariția primilor fulgi de nea, se recomandă șoferilor să doteze vehiculele cu anvelope de iarnă. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 1.485 și 3.300 de lei, precum și cu măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

 

Printre principalele reguli pentru asigurarea în condiții optime a traficului rutier, regăsim respectarea limitelor de viteză, păstrarea unei distanțe corespunzătoare în mers, față de vehiculul care circulă în față, adaptați viteza la condițiile de drum, luând în calcul faptul că distanța de frânare crește pe un carosabil umed, evitați depășirile periculoase sau orice manevră riscantă și circulați cu atenție sporită pentru a putea evita orice obstacol. Întotdeauna verificați starea mașinii înainte de drum și folosiți corect luminile.

 

În conformitate cu prevederile art. 102 alin. (1) pct. 28 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenţie „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.

De asemenea, conform art. 112 alin. (1) lit. h1 din același act normativ “Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri

h1) autovehiculul nu este dotat, la circulația pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, cu anvelope de iarnă, iar autovehiculul de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune ori nu au montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;

De asemenea, ,,În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), g), h1), k), o), p), r), s) la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.”

Totodată, potrivit prevederilor art. 6 pct. 61 din același act normativ, anvelopele de iarnă sunt definite ca fiind „anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum și montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz”.

Conform Directivei menționate, precum și a Regulamentelor nr. 30 și nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”.

 

RECLAMĂ
RECLAMĂ

distribuie