Search
Close this search box.
ULTIMA ORĂ

IGPR: “Atenție la înşelăciunile comise în numele a diferite companii de stat!”

Fiți vigilenți când dați click pe un anunț sponsorizat care vă apare pe pagina de socializare. Poate fi vorba despre reclame plătite care vă îndeamnă să tranzacționați acțiuni la companii de stat și site-uri false, care promit câștiguri imediate în numele companiilor. Acestea pot constitui tentative de înșelăciune și fraudă, prin care anumite persoane care se află în spatele acestor anunțuri urmăresc să determine potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ele, sub pretextul unor investiții extrem de rentabile.

 

Infractorii cibernetici se folosesc de obicei de imaginea unor instituții publice, de presă sau bănci, pentru a crea falsa impresie că oferta lor este una legitimă.

 

Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către un articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing.

 

De curând, un cetățean a accesat o pagină de internet care purta numele unei companii de stat, unde era postată o reclamă de vânzare de acțiuni la un preț accesibil.

 

Acesta și-a introdus date personale pe respectivul site, iar ulterior a fost contactat telefonic de o persoană care l-a îndrumat să descarce mai multe aplicații pe telefonul mobil, aplicații prin care le-a furnizat persoanelor necunoscute datele cardului și ale contului bancar, de unde a observat ulterior că lipsea o sumă considerabilă de bani.

 

Iată câteva recomandări pentru a preveni efectuarea unor tranzacții frauduloase prin accesarea unor pagini de phishing:

 

Fiți foarte atenți la denumirea și mai ales adresa URL a paginii web pe care o accesați! De cele mai multe ori, paginile clonate au o denumire asemănătoare, dar nu identică cu cea originală. Fie lipsește o literă, fie apare o cratimă în plus, orice detaliu contează!

 

Evitați să accesați link-urile din postările sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogățire.

 

Nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană.

 

Sesizați imediat instituția bancară dacă ați introdus, pe astfel de site-uri, date de card sau de autentificare la conturile de internet banking.

 

Puteți să raportați aceste inițiative ca fraudă, către rețeaua socială sau către Directoratul Național de Securitate Cibernetică, pe pagina acestuia de internet.

 

Dacă ați fost victima unei astfel de fapte, anunțați cea mai apropiată unitate de poliție!

 

RECLAMĂ
RECLAMĂ

distribuie

RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
CELE MAI NOI