Anul acesta se împlinesc 34 de ani de la moartea călugărului Arsenie Boca, iar mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, a devenit loc de pelerinaj pentru milioane de români. Călugărul Arsenie Boca a devenit tot mai popular după moartea sa, iar de la începutul anilor 2000 mănăstirea unde a slujit a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.
Generos, primarul Fabian Țîrcă s-a gândit să facă o bucurie seniorilor din comuna Oinacu şi din proprii bani a decis să-i trimită pe seniorii comunei la Prislop.
„Ca şi mine, locuitorii comunei Oinacu sunt giurgiuveni încărcați de spiritualitate și credință. Un om temător de Dumnezeu înseamnă a fi, un om mai bun cu semenii săi, mai iertător, mai milostiv și mai răbdător, iar locuitorii din comuna noastră sunt astfel de oameni. Am ales să fac o bucurie tuturor celor care au credință şi care şi-au dorit şi îşi doresc să ajungă la mormântul lui Arsenie Boca.
Rând pe rând, în următoarele luni, locuitorii comunei vor ajunge la Mânăstirea Prislop. Am început cu seniorii comunei şi vom continua pelerinajele până ce toți locuitorii dornici vor ajunge la acest sfânt lăcaş. Le doresc ca bunul Dumnezeu să le împlinească rugăciunile și să le umple inimile de har și lumină Dumnezeiască”, ne-a declarat edilul Fabian Țîrcă.
Până acum, în ultimele două luni, 100 de seniori din satele Oinacu şi Braniştea au ajuns la Sfântul Ardealului, iar în luna august vor merge să se roage la Mânăstirea Prislop şi credincioşii din Comasca.
Pe parcursul a două zile, credincioşii, însoțiti de un preot paroh din comuna Oinacu, vor vizita Prislopul, se vor ruga la mormântul călugărului Arsenie Boca şi vor înopta la mânăstire.
“Pentru un creştin ortodox, întotdeauna pelerinajele sunt prilej de bucurie duhovnicească, întărire în credinţă şi îmbogăţire spiritual-duhovnicească, dar şi culturală.
Pentru un trăitor de viaţă spirituală intensă, locurile sfinte pe care le vizitează, unde se închină, de unde se încarcă cu energie pozitivă produc implicaţii profunde, se creează acea stare care îl introduce într-o lume puţin accesibilă turiştilor de ocazie.
De fapt, pelerinajul este un răspuns al omului (care caută să ajungă la un loc binecuvântat) la apelul făcut de Dumnezeu, o căutare reciprocă şi o întâlnire spontană. Legătura dinamică dintre răspunsul omului şi chemarea lui Dumnezeu se cheamă credinţa”, a precizat preotul paroh al comunei Oinacu, Cătălin Tatu.