Eclipsa parțială de Soare care se va produce pe data de 29 martie va putea fi văzută în vestul și nord-vestul țării noastre, informează Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”. Eclipsa va dura mai puțin de o oră, iar acoperirea Soarelui va fi de maxim 1%.
“Pentru că ne aflăm la marginea umbrei Lunii, eclipsa va dura foarte puțin, iar acoperirea Soarelui de către discul Lunii va fi de maxim 1%, în regiunile din nord-vestul țării. Fenomenul începe în jurul orei 13:00, are maximul în jurul orei 13:20 și se termină la maxim 20 de minute după ce are maximul”, transmit reprezentanții Observatorului Astronomic.
Eclipsa de Soare apare atunci când Luna trece între Pământ și Soare, blocând parțial sau total lumina solară pentru cei aflați pe Pământ. Acest fenomen spectaculos poate fi total, parțial sau inelar, în funcție de poziția Lunii și a Pământului în momentul producerii.
Atenție însă, la privirea directă a fenomenului! Specialiștii atrag atenția asupra pericolelor expunerii directe la Soare în timpul unei eclipse. Privitul fără protecție poate duce la arsuri ale retinei și chiar la pierderea vederii. Pentru a observa eclipsa în siguranță, se recomandă utilizarea ochelarilor speciali pentru eclipsă sau a filtrelor certificate.
”Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit la magazinele specializate de astronomie. Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare. Privind Soarele veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia”, precizează reprezentanții Observatorului.
Dacă nu aveți filtre speciale nu observați eclipsa prin instrumente astronomice. Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop”, a mai menționat sursa citată.
Alte eclipse care vor avea loc în 2025
Eclipsa de sâmbătă nu este singura din acest an! Ea face parte dintr-o serie semestrială, ceea ce înseamnă că astfel de fenomene se repetă aproximativ la fiecare 177 de zile și 4 ore. Mai mult, eclipsa din 29 martie 2025 este inclusă în ciclul Saros 149, un ciclu care durează în jur de 18 ani și 11 zile și cuprinde 71 de evenimente similare.
Anul 2025 se anunță a fi unul interesant pentru pasionaţii de astronomie urmând alte două eclipse:
– 7 septembrie – eclipsă totală de Lună, observabilă din Europa, Africa, Asia și Australia
– 21 septembrie – eclipsă parțială de Soare, vizibilă din sudul Pacificului, Noua Zeelandă și Antarctica
Fenomenele astronomice precum eclipsele de Soare sunt momente spectaculoase care merită urmărite cu atenție. Chiar dacă eclipsa parțială din 29 martie 2025 nu va fi foarte vizibilă în România, ea rămâne un eveniment important în calendarul astronomic al anului viitor.