Ploaia de meteoriți Geminide este pe cale să atingă vârful! Una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori ale anului este pe cale să atingă vârful, spre fericirea românilor pasionați de stele căzătoare. Ploaia de meteori din această noapte este considerată una dintre cele mai spectaculoase ale anului, deoarece meteorii sunt strălucitori și abundenți.
Geminidele vor atinge vârful la noapte. În majoritatea anilor, oamenii au putut observa cu până la 120 de meteori pe oră. Există totuşi şi un inconvenient: o lună aproape plină va eclipsa mulți dintre meteorii mai slabi care vor cădea la noapte. Deși ploaia de meteoriți Geminide este văzută cel mai bine din emisfera nordică, este observabilă și din emisfera sudică.
Ploaia de meteori își derivă numele din constelația de unde par să provină meteorii lor, evenimentul fiind legat de Gemeni. Gemenii sunt relativ ușor de identificat pe cerul nopții, ei se află la nord-est de Orion și între constelațiile Taur și Rac. Constelația se distinge prin cele mai strălucitoare stele ale sale, Castor și Pollux, care simbolizează capetele gemenilor Gemeni.
Pentru a observa meteorii Geminide, nu trebuie să priviți direct constelația. Meteorii vor fi vizibili pe tot cerul, iar primele stele căzătoare vor apărea la scurt timp după căderea nopții. Cu toate acestea, din cauza lunii aproape pline care concurează pentru dominația pe cer în noaptea de vârf, observatorii stelelor sunt sfătuiți să caute meteoriți în zonele mai întunecate, unde luna nu este vizibilă.
Luna Decembrie are cele mai lungi nopți ale întregului an, oferind mai mult timp pentru observarea stelelor. Cu toate acestea, aduce și o creștere a furtunilor și a norilor, ceea ce poate face dificilă vizualizarea unora dintre obiectivele cerești.
Până la sfârşitul acestui an vom mai avea o ultimă ploaie de meteori, după Geminide. În noaptea de 21 Decembrie, Ursizii vor atinge vârful, dar, nu va fi un spectacol la fel de impresionant în comparație cu Gemninidele, deoarece evenimentul de la sfârșitul lunii va aduce doar în jur de 10 meteori pe oră.