Organizat de Filiala Giurgiu a Crucii Roșii, acesta reunește 80 de tineri voluntari din 18 județe ale țării, dar și din Bulgaria, Italia și Turcia. La activități au participat și doi pompieri care sunt voluntari de Cruce Roșie.
Activitățile s-au desfășurat la Tabăra „Stejarul”, acolo unde participanții au avut ocazia să probeze costumele scafandrilor, să facă scufundări și să exerseze tehnici de salvare din apă.
În cadrul acestui workshop, tinerii învață cum să acorde primul ajutor în cazul unor persoane aflate în pericol de înec, pun în practică metode de salvare din ape curgătoare și piscine, aprofundează comunicarea prin semne și orientarea în teren. Activitatea s-a desfășurat în baza unui parteneriat încheiat între ISU Giurgiu și Filiala Giurgiu a Crucii Roșii.
Salvatorii de la ISU Giurgiu ne reamintesc faptul că, de cele mai multe ori, tragediile la scăldat se produc, fie din cauza faptului că persoanele respective nu știu să înoate foarte bine, fie intră în ape în care curenții sunt puternici sau în locuri unde nivelul apei se schimbă brusc și nu mai reușesc să iasă la suprafață.
Din acest motiv, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de siguranță atunci când merg la pescuit sau la scăldat:
– frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
– evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
– evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;
– nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
– nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;
– nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
– nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
– echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.
Este foarte important ca în cazul unei persoane aflate în pericol de înec să se intervină rapid. Se întâmplă unori ca acea persoană să treacă neobservată pentru că nu poate striga după ajutor, chiar și cu prietenii sau familia în preajmă sau aproape de zonele de siguranță. Sunt semne care indică iminenţa înecului, pe lângă lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele. De exemplu, persoana respectivă are capul aplecat pe spate, gura deschisă în încercarea de a inhala aer sau ține capul în apă cu gura la nivelul apei, fără să recționeze.
În astfel de cazuri, doar o persoană care știe să înoate foarte bine trebuie să intervină rapid, fără să își pună propria viață în pericol.