Astăzi, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenirea Criminalității, împreună cu cei ai Poliției Municipiului Giurgiu au desfășurat activități informativ-preventive în zona Pieței Centrale, din municipiul Giurgiu.
Sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă în care se poate manifesta o creștere a vulnerabilităţii populației la o serie de fapte antisociale specifice, precum infracțiuni contra patrimoniului și utilizarea neautorizată sau excesivă de articole pirotehnice.
Activitatea a fost desfășurată în cadrul Campaniei naționale “Sărbători în siguranță”, inițiată de Poliția Română, având ca scop creșterea gradului de informare și conștientizare a populației în raport cu formele de manifestare, potențialele consecințe și modalități de prevenire ale criminalității specifice perioadei sărbătorilor de iarnă și reprezintă un obiectiv important al activității de prevenire a criminalității.
Astfel, polițiștii structurii de prevenire le-au prezentat cetățenilor aspecte importante pentru siguranța copiilor, regimul legal de utilizare al articolelor pirotehnice și recomandări pentru prevenirea furturilor din locuințe pe perioada vacanței de iarnă. De asemenea, poliţiştii giurgiuveni au transmis cetățenilor și informații utile cu privire la importanța utilizării responsabile a numărului 112 numai în situații reale de urgență.
Pentru prevenirea furturilor din locuinţă, polițiștii giurgiuveni vă recomandă:
• Interziceți accesul în locuință și refuzați să dați informații despre dumneavoastră sau bunurile pe care le dețineți persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituții, dar care nu se pot legitima sau dovedi pe cine reprezintă.
• Achiziționați sisteme de închidere/asigurare care corespund standardelor de securitate.
• Alegeți încuietori care sunt prevăzute cu chei care nu pot fi multiplicate ușor.
• Încuiați ușile și ferestrele, precum și poarta casei/gospodăriei când plecați de acasă și nu lăsați cheile într-un loc ușor de găsit.
• Instalați sisteme de alarmare și supraveghere video care să corespundă normelor de securitate.
• Evitați depozitarea la vedere (în balcon) a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ati achiziționat.
• Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori. Folosiți setări de confidențialitate, astfel încât acestea să fie inaccesibile pentru persoane necunoscute.
• Fiți atenți la datele și fotografiile pe care le postați pe rețelele de socializare.
• Evitați prieteniile cu persoane pe care nu le cunoașteți în realitate și nu dezvăluiți date despre voi celor pe care îi cunoașteți doar în mediul online.
• Evitați să popularizați achiziționarea și/sau deținerea de bunuri de valoare sau sume mari de bani la domiciliu. Este recomandat ca sumele mari de bani, acțiunile și alte valori să fie păstrate la bancă.