Pompierii de la ISU Giurgiu, în alertă! Mii de hectare de teren au ars ca o torță, în 17 incendii de vegetație uscată, toate provocate de inconştiența oamenilor

Deşi arderile sunt interzise de lege, oamenilor nu le pasă prea tare de acest lucru şi continuâ să dea foc la câmpuri. Aşa se face că pompierii de la ISU Giurgiu au fost nevoiți să intervină, În ultimele ore, la stingerea a 17 incendii, pe raza județului.

 

Ïn localitatea Radu Vodă, salvatorii au intervenit la un incendiu de vegetație uscată și gunoi menajer. La Tântava, au ars aproximativ 5000 mp de vegetație uscată, mărăciniş și lăstăriş, iar la Trestieni, au ars aproximativ 1000 mp de vegetație uscată şi mărăciniş;

 

Şi în localitatea Hulubești a fost cerut ajutorul pompierilor după ce au luat foc două hectare de vegetație uscată, lăstăriș şi mărăciniş şi aproximativ 500 mp litieră pădure.

 

În oraşul Mihăileşti, au ars aproximativ 1.5 hectare de vegetație uscată, lăstăriş și mirişte de grâu, iar în municipiul Giurgiu pompierii au avut două intervenții: au ars aproximativ 30.000 mp de vegetație uscată, miriște de grâu și resturi menajere.

 

Salvatorii au mai intervenit şi în următoarele localități:

– Vedea: au ars aproximativ două hectare de mirişte de grâu;

– Crivina: au ars aproximativ două hectare de vegetație uscată şi lăstăriş;

– Ghimpati: au ars aproximativ 30 mp de vegetație uscată și resturi menajere;

– Cosoba: au ars aproximativ 2000 mp de vegetație uscată şi resturi menajere;

– Vlad Tepeș: au ars aproximativ trei hectare de vegetatie uscată şi resturi menajere;

– Colibaşi: au ars aproximativ 50 mp de vegetație uscată şi resturi menajere;

– Stoenești: a ars vegetatie uscată pe o suprafață de aproximativ un hectar:

– Oncești: au ars aproximativ 40 de hectare de mirişte de grâu;

– Hotarele: au ars apromativ 40 de hectare de vegetație uscată mărăciniș, lăstăriș, mirişte de grâu şi stuf.

 

La cazuri au intervenit pompierii din cadrul Detaşamentelor Giurgiu și Bolintin Deal Stațiilor Colibaşi şi Mihăilești, Punctelor de Lucru Greaca şi Călugăreni, cu 10 autospeciale de stingere.

Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul deschis în spații deschise.

 

Atragem atenția asupra faptului că legislația privind protecția mediului interzice arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, a turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

 

După fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.

 

RECLAMĂ
RECLAMĂ

distribuie

RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
CELE MAI NOI