Search
Close this search box.
ULTIMA ORĂ

Prefectul județului Giurgiu, Florentina Stănculescu, a primit astăzi vizita reprezentanței în România a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNCHR)

Tema întâlnirii a fost prezentarea și rolul UNCHR în susținerea autorităților, îmbunătățirea capacității de gestionare și răspuns a situației cauzate de conflictul militar din Ucraina.

 

Delegația UNCHR a fost formată din doamna Jorunn Brandvoll – Senior Protection Officer și doamna Tanita Cotarcea – National Protection Officer.

 

De asemenea, la discuții au fost prezenți și reprezentanți ai Consiliul Național Român pentru Refugiați, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Vlașca” al județului Giurgiu și ai Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu.

 

În debutul întâlnirii, prefectul județului Giurgiu a dorit să precizeze că județul Giurgiu se numără printre județele care s-au mobilizat remarcabil în ceea ce privește gestionarea problemei refugiaților care provin din zona conflictului militar din Ucraina, deși majoritatea cetățenilor ucrainieni s-a aflat doar în tranzit, județul Giurgiu reprezentând ”poarta de trecere” către alte țări, cum ar fi Turcia sau Grecia.

 

La rândul lor, reprezentanții UNCHR și-au manifestat aprecierea și au adresat mulțumiri doamnei prefect pentru că a acceptat să îi primească și să discute cu acestea modalitățile prin care autoritățile publice pot contribui la creșterea gradului de protecție și de bunăstare pentru această categorie de cetățeni greu încercată.

 

Înființată în anul 1992, UNCHR lucrează în Europa Centrală pentru a se asigura că solicitanţii de azil au acces la teritoriu și la proceduri de azil echitabile şi eficiente. UNCHR promovează, de asemenea, integrarea eficientă a refugiaţilor recunoscuţi în societăţile gazdă sau relocarea lor atunci când nu este posibil ca ei să rămână în ţara care le-a acordat statut de refugiat.

 

În colaborarea cu Inspectoratul General pentru Imigrări și cu alte autorități cu atribuții în domeniul procesării și integrării refugiaților în România, UNCHR a implementat o serie de programe de asistență și protecție, în cadrul cărora persoanele dezrădăcinate se află în centrul procesului decizional cu privire la propria lor protecţie şi bunăstare.

 

În acest fel, UNHCR aplică strategia Asistenţei refugiaţilor din perspectiva diversităţii de vârstă şi de gen, vizitând în fiecare an centrele de detenţie şi de primire, precum şi refugiaţii în locuinţele lor private, pentru a afla grijile şi nevoile lor de la ei înşişi. UNHCR acordă o atenţie deosebită și nevoilor speciale ale grupurilor vulnerabile de persoane strămutate, precum copiii, femeile, bătrânii şi persoanele cu dizabilităţi.

 

La nivelul județului Giurgiu, datele arată că la ora actuală în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Giurgiu figurează 9 persoane ucrainiene aflate în căutarea unui loc de muncă, iar în evidențele Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu figurează 14 elevi ucrainieni care au depuse cereri de audienți pentru a-și continua studiile în sistemul de învățământ românesc. Ca măsură de facilitare a integrării cetățenilor străini în România, la Liceul Teoretic ”Tudor Vianu” din municipiul Giurgiu se desfășoară periodic cursuri intensive de limba română, indiferent de vârsta cursanților.

 

În cadrul întâlnirii, prefectul județului Giurgiu a subliniat faptul că refugiații ucrainieni au fost primiți cu brațele deschise de către giurgiuveni și că nu a existat niciun caz de discriminare, dimpotrivă, acești cetățeni sunt apreciați și s-au integrat foarte bine în sânul comunității giurgiuvene.

 

La finalul întâlnirii, delegația UNCHR a felicitat autoritățile publice giurgiuvene pentru modul prompt și operativ în care s-au implicat în gestionarea situației cauzate de conflictul militar din Ucraina și a transmis prefectului județului Giurgiu să nu ezite să contacteze Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați în cazul în care întâmpină vreo dificultate sau consideră că are nevoie de sprijin în efectuarea anumitor demersuri în favoarea refugiaților ucrainieni sau de orice altă naționalitate.

 

RECLAMĂ
RECLAMĂ

distribuie