Întâlnirea de lucru a avut loc la solicitarea părții bulgare, în condițiile în care, în luna august a.c., autoritățile române au sesizat autoritățile bulgare cu privire la problemele cauzate de producerea unui accident rutier pe partea bulgară a Podului Giurgiu – Ruse, în urma căruia traficul a fost închis până la deblocarea acestuia, existând riscul producerii unor situații de urgență în rândul cetățenilor care au așteptat timp îndelungat să își continue drumul.
De la an la an, datele arată că tot mai multe persoane, autoturisme și camioane tranzitează frontiera prin P.T.F. Giurgiu, atât prin sensul de intrare în țară, cât și prin cel de ieșire, acest fenomen manifestându-se cu preponderență în sezonul estival, în perioada minivacanțelor și a sărbătorilor legale, dar și atunci când se efectuează lucrări de reparații pe podul peste fluviul Dunărea dintre Ruse şi Giurgiu – Podul Prieteniei.
În acest context, autoritățile publice județene române și bulgare au decis să se întâlnească la aceeași masă pentru a discuta despre măsurile întreprinse în vederea fluidizării traficului în P.T.F. Giurgiu – Ruse și reducerii timpilor de așteptare pentru cetățeni, în special perioadele aglomerate, dar și în cazul producerii unor evenimente rutiere ce pot îngreuna sau chiar bloca circulația, precum accidentul produs la data de 23.08.2023 pe partea bulgară a Podului Giurgiu – Ruse.
Pentru reducerea timpilor de aşteptare, fluidizarea traficului de călători şi de marfă şi pentru asigurarea unui control operativ, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţă, respectiv suplimentarea personalului destinat activităților de control, precum și suplimentarea numărului arterelor de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctului.
De asemenea, polițiștii de frontieră giurgiuveni colaborează în permanență cu omologii bulgari și de fiecare dată când au fost înregistrate evenimente deosebite, aceștia le-au gestionat prompt și eficient.
În cadrul întâlnirii, prefectul Regiunii Ruse a propus ca măsură de fluidizare a traficului suplimentarea numărului ghișeelor de control pentru camioane, iar cântărirea să fie valabilă atât pentru partea bulgară, cât și pentru cea română.
La rândul său, prefectul județului Giurgiu a spus că va transmite această propunere Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Transporturilor. Ambele părți au subliniat importanța construirii celui de-al doilea pod peste Dunăre, care ar reprezenta soluția de necontestat în gestionarea problemei traficului aglomerat din P.T.F. Giurgiu – Ruse.
Un alt subiect discutat cu prilejul întâlnirii a fost referitor la proiectul de construire a unui incinerator de deșeuri pe raza municipiului Giurgiu, care a mobilizat public atât cetățeni din Giurgiu cât și din Ruse, toți aceștia manifestându-și opoziția față de construirea acestui incinerator. În acest sens, prefectul județului Giurgiu a prezentat omologului său bulgar, în linii generale, prevederile legislației românești privind acordarea avizelor de mediu, iar acesta din urmă a subliniat că astfel de incineratoare sunt necesare, dar ele trebuie amplasate corespunzător, astfel încât să nu afecteze sănătatea cetățenilor.
La ora actuală, documentația proiectului se află pe masa Ministerului Mediului din Bulgaria, care urmează să o analizeze și să exprime un punct de vedere oficial omologilor români. La finalul întrevederii, s-a convenit ca ambele părți să continue să păstreze aceleași bune relații de colaborare, atât de natură instituțională cât și umană, iar în cazul apariției unor probleme sau situații delicate, să comunice permanent, astfel încât să găsească împreună cele mai bune soluții în favoarea cetățenilor ambelor state.