Au fost emoții mari astăzi pentru adolescenții din liceele județului Giurgiu. Liceenii care s-au înscris la prima ediție a proiectului “Detaşamentul antidrog” şi-au expus astăzi creațiile în fața juriului.
Cadre didactice de la Palatul Copiilor Giurgiu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Consiliul Județean și Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu au demarat campania de conștientizare și prevenire a consumului și traficului de droguri în liceele din județul Giurgiu, lansând totodată provocarea către elevi de a-și organiza în licee propriile ,,detașamente antidrog” care să promoveze în rândul colegilor un stil de viață sănătos.
Opt echipe şi-au disputat astăzi locul I pentru cel mai bun proiect antidrog, iar clasamentul final, în funcție de creativitatea de care au dat dovadă, a arătat astfel:
Locul I Liceul “Tiu Dumitrescu” Mihăilești
Locul II Liceul “Udrişte Nasturel” Hotarele
Locul III Liceul Teoretic “Tudor Vianu” Giurgiu
Mențiune: Liceul Tehnologic “Ion Barbu”, iar premiul special a revenit Liceului Tehnologic Comana
Inspectorul Şcolar General, Ion Ghimpețeanu a vorbit despre deschiderea elevilor în fața unui astfel de proiect, dar şi despre cât este de benefică implicarea autorităților locale pentru prevenirea consumului de substanțe interzise:
“Venim în mijlocul elevilor NU cu mentalitatea, <nu face asta>, ci <uite ce poți să faci în loc de asta>, ceea ce este mult mai practic și mai atractiv pentru adolescenți, promovând totodată activitățile de timp liber ale cercurilor care funcționează în cadrul Palatului Copiilor Giurgiu. Am fost primiți în rândul tinerilor cu entuziasm și avem certitudinea că proiectul se va bucura de un real succes și anul școlar viitor, iar sustenabilitatea proiectului va fi asigurată.”
Prezent la concurs, preşedintele Consiliului Județean, Dumitru Beianu a vorbit la rândui despre importanța şi mesajul pe care îl transmite acest proiect:
“Din păcate, flagelul drogurilor a devenit o problemă mult mai acută decât anii trecuți. Există o explozie a celor care sunt tentați sau chiar consumă droguri. Este una dintre cele mai intense preocupări ale instituțiilor care au legătură cu acest domeniu, iar Consiliul Județean este partener la asemenea evenimente şi ne străduim să convingem tinerii şi pe familiile lor că drogurile reprezintă cel mai mare pericol al societătii moderne”.
Proiectul “Detaşamentul antidrog” este doar un prim pas pe care îl fac autoritățile pentru conştientizarea adolescenților. În mai puțin de două săpămâni, Consiliul Județean va desfăşura o nouă campanie în județ, menită să descurajeze consumul de stupefiante.
“Din păcate, vârsta a scăzut foarte mult în rândul consumatorilor de droguri şi luna aceasta pe 26 mai, împreună cu Agenția Națională Antidrog, vom avea o campanie în nordul județului, la şcoala din Bolintin Vale. Cred că este foarte important ca factori decisivi în administrațiile județene, locale, Inspectoratul Şcolar să meargă să le vorbească elevilor despre nocivitatea drogurilor şi să tragă semnale de alarmă”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Județean, Elisabeta Mihalcea
Proiectul de astăzi se vrea a fi o atenționare cu privire la pericolul la care se expun consumatorii de droguri, întrucât fenomenul consumului de droguri este complex și face tot mai multe victime în întreaga lume, iar misiunea noastră este aceea de a aduce în fața tinerilor informații corecte despre substanțele psihotrope.