Primarii din județul Giurgiu se pregătesc de inundații! Între timp, la Guvern s-a format o celulă de criză

În această perioadă în care sunt în vigoare atenţionările/ avertizările meteorologice şi hidrologice Cod galben şi Cod portocaliu, primarii unităţilor administrativ-teritoriale au primit dispoziţie din partea prefectului judeţului Giurgiu de a monitoriza cu toată atenţia fenomenele vizate şi de a asigura condiţiile necesare pentru a se acţiona preventiv, conform planurilor şi procedurilor proprii, în situaţia apariţiei unor factori de risc ce pot genera situaţii de urgenţă.

 

De asemenea, primarilor li s-a cerut dispunerea de urgenţă a următoarelor măsuri:

– instituirea serviciului de permanenţă la sediul primăriei, în vederea primirii deciziilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi pentru transmiterea informaţiilor privind evoluţia fenomenelor periculoase, efectele lor şi măsurile dispuse în acest sens;

– constituirea de echipe pentru verificarea albiilor râurilor şi intervenţia operativă pentru înlăturarea depunerilor sau a materialelor care pot crea blocaje pe cursurile de apă;

– verificarea stării tehnice a acumulărilor mici existente pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale:

– pregătirea utilajelor, mijloacelor şi materialelor pentru intervenţie;

– pregătirea echipelor de intervenţie şi instruirea acestora pentru asigurarea intervenţiei operative şi prevenirea accidentelor;

– asigurarea funcţionării fluxului informaţional;

– anunţarea şi avertizarea populaţiei, precum şi luarea de măsuri de prevenire şi acţiune pentru protecţia populaţiei şi evitatea/ limitarea eventualelor pagube materiale;

– punerea în aplicare a “Planului local de apărare împotriva inundaţiilor şi fenomenelor hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii” şi a “Planului de evacuare”.

 

      În situaţia prelungirii avertizărilor/ atenţionărilor hidrologice Cod galben şi Cod portocaliu sau a transformării lor în avertizare Cod roşu de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, se va dispune întreprinderea măsurilor mai-sus menţionate pe toată perioada de valabilitate a acestora.

 

Între timp, la Guvern s-a constituit celula de criză. Începând cu această dimineață, în contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, de COD GALBEN și PORTOCALIU, pentru prevenirea apariției unor efecte negative sau diminuării intensității acestora, au fost luate următoarele măsuri:

– activarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), pentru monitorizarea atentă și permanentă a situației din teren și intervenția rapidă în caz de necesitate;

– creșterea capacității operaționale la nivelul inspectoratului;

– asigurarea serviciului de permanență la nivelul tuturor autorităților administrației publice locale;

– suplimentarea tehnicii de intervenție în caz de inundații cu un autocamion, o autospecială pentru transport personal și victime multiple și două bărci de salvare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Caraș-Severin.

 

Astfel, autoritățile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcție de evoluția situației din teren.

 

Îndrumăm cetățenii ca în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.

 

În cazul vântului puternic, să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.

 

Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo și să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.

 

Platforma națională de pregătire pentru situații de urgență (https://fiipregatit.ro) și aplicația DSU sunt sursele oficiale de unde puteți afla măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

RECLAMĂ
RECLAMĂ

distribuie