Search
Close this search box.
ULTIMA ORĂ

Sărbătoare cu cruce roșie, astăzi, în Calendarul Ortodox! Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur

Potrivit Calendarului Ortodox cei trei sfinți sunt pomeniți astfel: Sfântul Vasile la data de 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul la data de 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gura de Aur pe data de 13 noiembrie şi 27 ianuarie. Astăzi, creştinii sărbătoresc lucrarea celor trei făcută în folosul Bisericii.

 

Cei trei Sfinţi Ierarhi au trăit în secolul al IV-lea, numit „veacul de aur” al creştinătăţii. S-au născut în familii evlavioase creştine şi au avut parte de o educaţie aleasă. Cu toții au studiat la cele mai vestite şcoli ale vremii şi au fost ridicaţi la treapta arhieriei, potrivit Agerpres.

 

Au fost mari sprijinitori ai săracilor, orfanilor, bolnavilor şi ai tuturor celor aflaţi în suferinţă. Au luptat, prin cuvânt şi prin scris, pentru lămurirea adevărurilor de credinţă ortodoxă, împotriva rătăcirilor şi a credinţelor deşarte. Cei trei au fost mari predicatori şi scriitori bisericeşti, lăsând în urma lor un număr mare de cărţi de învăţătură, cu diverse cântări şi rugăciuni. Sfântul Ierarh Vasile cel Mare şi Sfântul Ioan Gură de Aur au lăsat şi Liturghiile care le poartă numele.

 

Sfântul Ioan Gură de Aur a trăit 63 de ani, fiind ierarh al Bisericii lui Hristos şase ani. S-a săvârşit în Comane, surghiunit de împărăteasa Eudoxia. Sfântul Vasile cel Mare a studiat mult în domeniile ştiinţelor şi filosofiei. A fost arhiepiscop al mitropoliei Cezareei Capadociei, la vârsta de 37 de ani şi a condus Biserica timp de 8 ani. Sfântul Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu sau Teologul, a păstorit Biserica Constantinopolului vreme de 12 ani şi a trăit 80 de ani.

 

Spre sfârsitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare dispută, oamenii întrebându-se care dintre cei Trei Ierarhi este mai mare. Timpul a trecut, iar la câțiva ani de la apariția acestei dispute, sfinții au început să i se arate episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous. În anul 1084, episcopului i se arată într-o vedenie, cei trei sfinți împreună, spunându-i:

 

“Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem şi nicio vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, aşa am învățat. Nu este între noi unul íntâi şi altul al doilea. De chemi pe unul, vin şi ceilalți doi. Drept aceea, sculându-te, porunceşte, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Că nevoința noastră, cât am fost în viață şi după moarte, a fost să împăcăm pe oameni şi să aducem în lume pace şi unire. Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi, şi înştiințează cu aceasta pe creştini, că noi în fața lui Dumnezeu, una suntem.”

 

În urma acestei vedenii, Sfântul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea comună a celor Trei Ierarhi, iar de atunci, lumea îi sărbătoreşte împreună pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

 

Prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfinții Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume.

RECLAMĂ
RECLAMĂ

distribuie

RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
CELE MAI NOI