Search
Close this search box.
ULTIMA ORĂ

Şedință de lucru a Comitetului de Bazin Argeş Vedea, astăzi, în Giurgiu. Pe 29 iunie va fi sărbătorită Ziua Dunării

Tema propusă pentru acest an este “Keep the Danube Blue – Să păstrăm apele curate”. În cadrul ședinței a fost prezentat și aprobat ”Planul de restricții și folosire a apei în perioadele deficitare în Bazinul Hidrografic Argeș Vedea”, urmat de sesiunea de comunicări știintifice “APĂ pentru viitor, viitorul pentru APE“ – Ediţia a IV-a.

 

 

Prezentările au fost susținute de studenți din cadrul Universității din Pitești, specializarea Monitorizarea și Protecția Mediului, și s-au axat pe importanța apei, care este o resursă limitată, și pe managementul durabil al resurselor de apă prin utilizarea tehnologiilor agricole performante.

 

 

Totodată, studenta de origine ucrainiană Beliatska Iryna a susținut o expunere privind resursele de apă din Ucraina, cu accent pe legislația și politicile în domeniu.

 

Prefectul județului Giurgiu, Florentina Stănculescu, a participat astăzi, la acestă ședința de lucru a Comitetului de Bazin Argeș Vedea, organizată în municipiul Giurgiu, cu ocazia Zilei Dunării, sub umbrela Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea. La ședință au mai fost prezenți prefectul județului Argeș, domnul Radu Perianu, prefectul județului Olt, domnul Florin Homorean și subprefectul municipiului București, domnul Richard Budai.

 

 

În fiecare an, la data de 29 iunie este sărbătorită Ziua Dunării. Această zi este marcată în toate cele 14 țări din bazinul Dunării, adică de aproximativ 79 de milioane de oameni. Aceste state sunt: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania, Ungaria, Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru.

 

Data de 29 iunie coincide cu semnarea în Sofia (Bulgaria), în anul 1994, a Convenției privind Cooperarea pentru Protecția și Utilizarea Durabilă a Fluviului Dunărea (ICPDR).

Ziua Dunării a fost celebrată pentru prima dată în anul 2004, la 10 ani de la semnarea Convenției. An de an, această zi este marcată printr-un slogan. Pentru anul 2023 a fost ales „Păstrează Dunărea albastră” – “Keep the Danube Blue”.

Ziua Dunării marchează colaborarea și solidaritatea între statele ce împart această resursă prețioasă, în demersul comun de a o proteja de amenințări precum poluarea, seceta sau inundațiile.

 

De asemenea, celebrarea Zilei Dunării dorește să sensibilizeze publicul larg cu privire la importanța și la modurile în care acest fluviu european poate fi păstrat curat, în beneficiul direct al comunităților locale.

 

RECLAMĂ
RECLAMĂ

distribuie

RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
CELE MAI NOI