În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteste pe Sfinții Mihail si Gavriil si toate cetele cereşti fără de trupuri. Lumea îngerilor a fost creată de Dumnezeu din nimic. Legat de ierarhia îngerilor, Dionisie Areopagitul spune că cetele îngereşti sunt în număr de nouă, aşezate în câte trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stăpânii; Începătorii, Arhangheli, Îngeri. Biserica şi-a dat acordul asupra acestei ierarhii prin introducerea ei în pictura bisericească.
Pentru că îngerii sunt netrupeşti, ei nu se căsătoresc, nu se înmulțesc (Matei 22,30) şi nici nu mor (Luca 20, 35-36). Îngerii îşi transmit unii altora propriile lor gânduri şi hotărâri fără să rosteasca cuvinte. Lucrarea principală a îngerilor este aceea de a-l întări şi susține pe om în a transfigura lumea.
În calendarul popular soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului
Sfântul Arhanghel Mihail
În limba ebraică, numele său înseamnă “Cine este ca Dumnezeu?”. El este cel care spune: “Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumină, acum întuneric s-a făcut. Că cine este ca Dumnezeu?”, şi aşa s-a întocmit soborul, adică adunarea şi unirea tuturor îngerilor.
El este cel care l-a călăuzit pe Lot şi familia acestuia la ieşirea din Sodoma şi a protejat poporul lui Israel. Tot El îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijina în luptă pe Ghedeon, îl mustră pe vrăjitorul Valaam şi îl eliberează din închisoare pe Sfântul Apostol Petru.
În iconografie, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtând în mână o sabie de foc, semn că el pedepseşte păcatul. Mihail transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu. Sfântul Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradiţiile româneşti decât Gavriil. Se spune că el este cel care ia sufletele oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor, dacă aceştia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de boală şi vor continua să trăiască.
Sfântul Arhanghel Gavriil
În limba ebraică, Gavriil înseamnă “bărbat-Dumnezeu”. Numele său conține vestea că Dumnezeu Se va face bărbat, că îşi va asuma firea omenească. El este cel care vesteşte Sfinților Părinți Ioachim şi Ana, naşterea Maicii Domnului, îi descoperă lui Zaharia naşterea Mântuitorului. Păstorilor le arată că li S-a născut Prunc; pe Iosif, logodnicul Mariei, îl întăreşte ca să nu se îndoiască de nimic, călăuzeşte Sfânta Familie în Egipt şi aduce femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului.
Arhanghelul Gavril este considerat a fi mesagerul veştilor bune. Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ). Arhanghelul Gavriil este ingerul bunatatii si milostivirii lui Dumnezeu.
Părintele Dumitru Stăniloae mărturiseşte că Arhanghelul Gavriil este singurul căruia i s-a descoperit misterul întrupării Fiului lui Dumnezeu. Astfel, deşi nu face parte din ceata îngerilor aflată în prima triadă, se face luminator al acesteia. Îi învață pe cei ce îi sunt superiori să “ridice porțile veşnice”. Cele mici sunt făcute mari prin har. Aceasta o spune şi Sfântul Apostol Pavel: “Acum, zice, s-a făcut cunoscută prin Biserică, Începătoriilor şi Stăpâniilor, înțelepciunea cea de multe feluri a lui Dumnezeu” (Ef. 3, 10).
Sărbatoarea Sfinților Mihail şi Gavriil
Despre Sfinții Mihail și Gavril, tradiţia spune că nu e doar motiv de sărbătoare, ci şi de reculegere şi de pomenire a celor plecaţi din această lume. Sfinții Mihail și Gavriil au grijă însă şi de cei în viaţă: ei sunt păzitorii oamenilor din clipa în care s-au născut şi până la moarte şi se roagă continuu bunului Dumnezeu pentru sănătatea acestora. Arhanghelii sunt patroni ai casei, ard păcatele izvorâte din patimile şi slăbiciunile omeneşti şi îi ajută pe cei care ţin posturile creştineşti să îşi purifice conştiinţa.