Search
Close this search box.
ULTIMA ORĂ

STATISTICĂ ALARMANTĂ! 7 DIN 10 ADOLESCENȚI AU APELAT LA SERVICIILE DE TERAPIE ALE SALVAȚI COPIII PENTRU TULBURĂRI DE ANXIETATE. CAZURILE DE DEPRESIE CRESC DRAMATIC LA COPIII CU VÂRSTA ÎNTRE 11 ŞI 14 ANI ŞI LA ADOLESCENȚI, MERGÂND PÂNĂ LA TENTATIVE DE SUICID

O anchetă a Salvați Copiii România arată că cei mai mulți copii care au apelat la programul de consiliere psihologică al organizației au fost diagnosticați cu anxietate și tulburări emoționale.

 

Ancheta relevă detalii cutremurătoare: la copiii cu vârstele cuprinse între 11-14 ani și la adolescenți, 15-18 ani, tulburările de anxietate și depresie au dus la tentative de suicid (8 cazuri). Salvați Copiii România atrage atenția asupra necesității unui program național care să se adreseze sănătății mintale a copiilor.

 

Aproape un copil din trei s-a confruntat cu tulburări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional în centrele Salvați Copiii România în ultimii doi ani, procentul crescând la aproape 72% (7 din 10) în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid, arată datele anchetei.

 

În ultimii doi ani, marcați de crizele succesive cauzate de pandemie și război, centrele de consiliere ale Organizației Salvați Copiii au preluat un număr total de 1.241 de copii și adolescenți care au dezvoltat diferite tulburări emoționale. Astfel:

– cele mai frecvente diagnostice au fost reprezentate de anxietate – 28,8% și tulburări emoționale (23%).

– majoritatea covârșitoare a cazurilor de depresie s-au înregistrat în rândul copiilor din grupa de vârstă 11 – 14 ani și al adolescenților (15 – 18 ani), respectiv 32% și 54% din cazuri;

– au fost înregistrate și cazuri severe, în care tulburările de tipul anxietății și depresiei au dus la tentative de suicid: trei la grupa de vârstă 11 – 14 ani și cinci în rândul adolescenților.

 

Semnele anxietății la copii și adolescenți, au fost explicate de psihologul Mihaela Dinu, Salvați Copiii România:

“Anxietatea este o emoţie negativă care implică sentimente de nervozitate, teamă, frică sau îngrijorare. De obicei, copiii se simt anxioşi atunci când cred că ceva rău sau neplăcut urmează să se întâmple.

Anxietatea la copii şi adolescenţi poate fi descrisă ca un răspuns extrem la o situaţie sau eveniment pe care o percepe ca ameninţătoare şi este disproporţionat în raport cu pericolul real. Răspunsul anxios include gânduri de pericol iminent, excitaţie crescută cum ar fi, creşterea frecvenţei cardiace şi respiraţie rapidă şi, adesea, evitarea situaţiilor sau a evenimentelor care provoacă disconfort.

Copilul sau adolescentul care suferă de anxietate ajunge să resimtă distres semnificativ şi perturbare a activităţilor sale cotidiene la şcoală, acasă sau în relaţia cu prietenii.”

RECLAMĂ
RECLAMĂ

distribuie