“Având în vedere problema reală cu care ne confruntăm în Giurgiu, cu privire la numărul mare al câinilor fără stăpân, primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, a inițiat la începutul lunii iunie o masă rotundă cu reprezentanții mai multor instituții, pentru a discuta un plan integrat de acțiune și comunicare.
Concret, au fost prezenți la prima și ulterior a doua întâlnire de lucru din 21 iunie, reprezentanți ai Poliției Municipale (Biroul de Ordine Publică), ai Inspectoratului Județean de Jandarmi, ai Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu (Biroul pentru Protecția Animalelor), ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu, ai Consiliului Județean, ai Direcției Poliției Locale, Giurgiu Servicii Locale și Direcției de Servicii Publice.
Împreună au agreat să inițieze o amplă campanie de verificare a giurgiuvenilor care dețin câini, la începutul toamnei, pentru ca până atunci, posesorii de animale care nu au intrat în legalitate cu privire la sterilizare și microcipare să aibă șansa să se conformeze, inclusiv în cadrul unor campanii publice gratuite.
Concret, la ultima întâlnire, au fost asumate obligațiile fiecărei instituții și au fost pusă la punct campania ce va avea loc din toamnă. Astfel, în următoarele două luni, cetățenii vor fi informați în legătură cu obligațiile ce le revin dacă dețin câini prin toate instrumentele de promovare, iar la sfârșitul verii, DSVSA și BPA, în cadrul unui plan de acțiune, vor aplica amenzi deținătorilor de câini care nu au animalele sterilizate și microcipate. Primele străzi ce urmează a fi verificate sunt Dunării și Bălănoaiei, acolo unde a mai fost făcută informare și conștientizare și o acțiune similară, inclusiv adusă caravană mobilă de sterilizare, în toamna anului trecut.
Punctăm, o dată în plus, că și în această vară, vor fi organizate mai multe campanii de sterilizări gratuite pentru populație, astfel încât persoanele cu venituri reduse să își poată îndeplini obligațiile legale de sterilizare.
Conform legii, toți câinii cu stăpân, fără valoare chinologică (fără pedigree), trebuie să fie microcipați și sterilizați, amenzile fiind cuprinse între 5.000 și 10.000 lei pentru nemicrocipare și între 5.000 și 12.000 de lei pentru nesterilizare.
După cum se știe, Primăria Giurgiu este responsabilă de gestionarea câinilor fără stăpân de pe raza municipiului și administrația locală alocă lunar sume considerabile pentru capturarea și adăpostirea câinilor. Costurile de întreținere pe o perioadă de 14 zile pentru un câine, din bugetul local, care implică capturare, transport, identificare/ înregistrare în RECS, microcipare, vaccinare antirabică, sterilizare/castrare, consultație medicală, tratamente specifice, deparazitare internă/ externă, întreținere în adăpost cu hrană, eutanasiere animal, preluare cadavre pentru neutralizare este de 1266,54 lei.
GSL face constant capturări, adăpostul funcționează aproape la capacitate maximă, în timp ce numărul adopțiilor este foarte mic. Municipalitatea apreciază și eforturile asociațiilor, dar și ale cetățenilor care donează hrană sau bunuri necesare întreținerii câinilor din adăpost, dar situația delicată este departe de a de a fi rezolvată. Dincolo de atribuțiile stabilite prin contractul de delegare, municipalitatea a organizat sau susținut campanii de strângere de fonduri, de conștientizare a efectelor abandonului, de încurajare a adopțiilor și va mai iniția astfel de activități”, se arată în comunicatul emis de Primăria Municipiului Giurgiu.