Preşedintele Consiliului Județean, Dumitru Beianu şi directorul DGASPC Giurgiu, Gheorghe Paraschiv, au venit astăzi în fața presei pentru a prezenta situația după controalele din structurile DGASPC, dar şi pentru a răspunde întrebărilor jurnaliştilor.
Directorul DGASPC Giurgiu, Gheorghe Paraschiv a vorbit giurgiuvenilor despre cele aproape 300 de controale, pe care le-au avut din luna februarie şi până în prezent.
“Începând din primăvara acestui an, practic din februarie, instituția a fost supusă unui set de controale, de la toate nivelurile. Aceste controale au avut la bază nişte petiții anonime, dar prin conținutul petițiilor se desprindeau aspecte de natură penală şi care nu au lăsat pasive aceste instituții de control. Se semnala că bătrânii sunt bătuți, persoanele cu handicap sunt legate cu lanțuri, înfometați, li se i-a mancarea, nu li se dă medicamente, se strâng bani pentru şefi şi multe alte lucruri de acest gen. Evident că nu poti rămâne pasiv ca instituție de control când primeşti o astfel de petiție şi s-au demarat aceste controale.
Nimic din ce era în aceste petiții nu s-a constatat, unele autorități şi-au dat seama despre ce este vorba, dar au fost constatate foarte multe probleme ce țin de asigurarea logistică a structurilor din DGASPC. Mă refer la calitatea clădirilor, la mobilier, la uz casnic, cazarmament şi cam tot ce ține de buna funcționare a unui astfel de centru. Foarte puține au fost situațiile în care s-au constatat aspecte ce țin de modul în care oamenii din aceste centre îşi fac treaba.
Am tras concluzii, am început un proces de evaluare a situației, ne-am dat seama că cel puțin de la controalele din februarie, bugetul pe 3 ani nu ne-ar ajunge şi am început să prioritizăm anumite centre şi să începem să găsim soluții alternative, sponsori.
În conținutul acestor petiții se dădeau şi poze cu imobile care nu erau ale DGASPC Giurgiu şi acest lucru l-a sesizat chiar un şef de centru, dar şi membri din comisia de control”, a declarat Paraschiv.
De departe, cel mai halucinant subiect expus de şeful DGASPC pare a fi cel al legumelor pentru beneficiari. Deşi luate gratis, ambalate în pungi şi congelate, comisia de control a stabilit că nu au “licență de preparare” şi le-a cerut să le arunce şi să cumpere legume congelate, de pe piață.
“Am găsit înțelegere să nu mai cumpărăm legume şi ni se dau cantități mari gratis. Oamenii din centre au început să le prelucreze: le-au congelat, le-au făcut paste, bulion, zacuscă, salată de vinete, tot ce se poate face pentru aceşti oameni.
Controlul din luna Februarie ne-a spus aruncați-le că nu au etichete. Controlul din August a zis aruncați-le pentru că nu aveți licență de preparare şi luați congelate de pe piață. Aici aveam etichetă.
Controlul din Februarie ne-a pus să luăm cântare la fiecare căsuță. Controlul din Iulie ne-a zis să le aruncăm că nu sunt omologate şi să luăm omologate. Trebuie să cumpăr 400 de cuțite pentru că cele pe care le avem acum au nituri şi în Horeca sunt fără nituri. O să le cumpărăm. Trebuie să cumpărăm şi 300 de tocătoare de plastic, pentru că cele de lemn nu sunt conforme”, a arătat directorul DGASPC.
Nu ştim cum vedeți dumneavoastră, dragi giurgiuveni tot acest “ping-pong”, dar nouă ne dă cu virgulă şi miroase a bătaie de joc. Cum este posibil să vină un control în februarie şi să ceară un lucru, iar câteva luni mai târziu să vină un altul şi să ceară altceva?! Dacă nu cumva s-a schimbat regulamentul în câteva luni, îmseamnă că cineva nu şi-a făcut treaba cum trebuie sau altcineva doar doreşte acest frecuş în cine ştie ce scopuri. Revenind la conferința de presă de astăzi, Directorul DGASPC a vorbit şi despre controlalele din luna Iulie, controale începute la ordinul primului ministru, după descoperirile de la azilul din Voluntari.
“În luna Iulie a fost acea acțiune generată de situația de la Voluntari şi Afumați. S-au demarat controale în toată țara. Am înțeles cu această ocazie că se doreşte o regândire a sistemului de asistență socială, pentru a se evita tragediile de acolo. Acțiunile de control au fost însoțite în perioada aceasta de anumite atacuri pe care le-am avut pe diverse rețele media. Centrele de bătrâni de la Giurgiu, un model de centre, erau date ca azilele groazei. Nimeni nu le-a văzut, nimeni nu le-a vizitat, dar toată lumea vorbea de ele.
Paralel cu aceste controale, au continuat şi denigrările la adresa mea, a Consiliului Județean şi a colegilor mei. Comisiile de control au lăsat măsuri tot legate de asigurarea materială, am început să le remediem, iar la sfârşitul lunii iulie niciun centru nu figura cu măsură de oprire.
În ultimele 3 săptămâni au fost controale permanente legate de petiții anonime şi de site-uri anonime, pe lucruri false ca: sclavie, copii duşi la muncă, copii înfometați, păduchi, căpuşe şi tot felul de astfel de lucruri. În urma controalelor s-a constatat că toate aceste petiții sunt false.
Săptămâna trecută, o echipă complexă de control, formată de specialişti de la Ministerul Familiei şi OPC, au desfăşurat un control la Giurgiu. Echipa a fost condusă de doamna secretar de stat Pârcălabu. Într-o manieră corectă, domnia sa a înțeles să desfăşoare activitatea de control stând de vorbă numai cu copiii. Acelaşi lucru l-a făcut şi vicepreşedintele Autorității pentru Protecția Copilului şi la final a apreciat eforturile depuse, ştia de unde am plecat şi unde suntem, pentru că a vizitat câteva centre pe care le-am renovat şi reparat. Ne-a solicitat să continuăm într-un ritm mai alert şi ne-a atras atenția la nişte aspecte ce țin de calitatea personalului din centre. Copiii s-au plâns de anumite persoane. Am verificat şi am demarat procedurile de cercetare prealabilă. Suntem în procedură de remediere. S-au aplicat amenzi de 10000 de lei.
S-a închis Casa Soarelui. Motivul, în opinia echipei de control, nu corespunde din punct de vedere al riscului seismic, adică nu mai prezintă siguranță clădirea. Noi avem în acest sens o expertiză, iar expertul este de altă părere. Nu ştiu cum a ajuns la concluzia aceasta organul de control, dar este suveran şi respectăm decizia dânsului, dar vom demara o acțiune în justiție de contestare a acestei măsuri, fără însă, a nu fi deacord cu faptul că la Casa Soarelui au constatat o serie întreagă de probleme ce țin de asigurarea logistică: uşi de peste 40-50 de ani care trebuie schimbate, mobilier, parchet, gresie, faianță. Sunt realități cu care ne-am confruntat peste tot. De ce şi pentru ce, în ultimii 10 ani de zile nu s-au făcut astfel de lucruri? De ce organele de control în ultimii 10 ani nu au sesizat astfel de situații, nu este treaba noastră. Dar este clar că se doreşte această resetare a sistemului de asigurări sociale, ceea ce este corect. Resetare care nu se poate face în 30 de zile şi nici în 5-6 luni, de când noi avem acest buget la dispoziție”, a ținut să precizeze directorul Gheorghe Paraschiv.
În cadrul conferinței, preşedintele Consiliului Județean a declarat că va merge să viziteze toate căsuțele pentru a vedea ce probleme sunt şi pentru a încerca să le remedieze.
“Sigur avem şi greşeli şi deficiențe. Pot spune că îmi reproşez şi eu că nu am fost mai mult în casele acestea protejate şi îmi propun să merg în vizită, să văd ce probleme sunt şi să înceapă domnul director şi întreaga conducere pe care o susțin încontinuare, să îi facă să înțeleagă întâi pe angajați că s-a ridicat ştacheta şi că e nevoie să facă mult mai mult decât au făcut până acum. Sunt foarte mulți angajați de bună credință care atunci când s-a terminat sulul de hârtie igienică, aduc de acasă. Mie mi se par detaliile astea neştiute şi poate aparent nesemnificative, mai importante decât orice declarație de ataşament față de asistența socială. Dar la fel de normal este să luăm măsuri împotriva celor care, aşa cum relevă aceste procese verbale, au praf neşters, chedere necurațate la frigidere.”
Mâine seară vă vom dezvălui presiunile la care sunt supuşi angajații DGASPC Giurgiu. Cum sunt amenințați să nu îşi facă treaba! Angajații au depus plângeri la poliție!