Search
Close this search box.
ULTIMA ORĂ

Adolescenții şi tinerii beneficiari ai sistemului de Protecție Socială, din cadrul DGASPC Giurgiu, față în față cu reprezentanții instituțiilor din județ. Evenimentul a fost unul de informare a tinerilor, odată cu ieşirea lor din sistemul de protecție socială

80 de tineri beneficiari ai sistemului de Protecție Socială, au fost astăzi prezenți la evenimentul organizat de DGASPC Giurgiu.

 

Tema evenimentului a fost una de informare a beneficiarilor, despre drepturile pe care aceştia le au atunci când ies din sistemul de protecție socială, dar şi avantajele pe care le au, ca urmare a încadrării într-un loc de muncă şi a continuării studiilor.

 

 

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu a ținut să îi asigure pe beneficiari de toată susținerea instituțiilor prezente.

 

“Aveți convingerea că puteți conta pe toți cei de la această masă, dar şi pe adulții din sală. Nu e uşor să îți găseşti drumul potrivit şi să te fereşti de tentații, să evaluezi corect oportunitățile şi şansele pe care le ai de analizat.

Este încă extrem de timid ajutorul pe care statul vi-l oferă după ce ieşiți din sistem. Mai mult decât atât, contează bunăvoința semenilor, cei care înțeleg că ați avut un început de viață nu cel mai potrivit, ați fost obligați să vă adaptați şi să vă mulțumiți cu ceea ce vă oferă sistemul de Protecție Socială, dar asta nu înseamnă că nu aveți toate calitățile copiilor care s-au născut într-o familie. Aveți dreptul să cereți orice ar cere un tânăr de vârsta voastră şi în măsura în care există şi soluții le puteți primi.

 

 

Dacă am putea să dăm puțin timpul înapoi, v-aş fi recomandat când ați terminat clasa a VIII-a, să vă gândiți la o şcoală profesională, să îmbrățişați o meserie. Sunt foarte multe categorii de activități în România şi în județul Giurgiu, în care este nevoie de muncitori calificați, pe care firmele respective sunt dispuse să plătească bine, să ofere condiții bune, să îi respecte pe specialişti. Poate de acum înainte, inclusiv conducerea DGASPC Giurgiu se va ocupa şi de această etapă importantă.

Revenind la momentul actual, sunt firme şi persoane dispuse să angajeze tineri şi tinere, pentru diferite activități. Important este ca noi, cei de aici să reuşim să face o legătură între ei şi voi, ca beneficiari”, a precizat preşedintele CJ, Dumitru Beianu.

 

La eveniment a fost invitat şi expertul antidrog, giurgiuveanul Cătălin Țone, care le-a vorbit tinerilor despre consumul şi traficul de substanțe stupefiante.

 

 

“Sunt aici în calitate de expert antidrog, să vă vorbesc despre nocivitatea drogurilor.
Este foarte important ca noi, cei care avem anumite competențe, să vă ajutăm să înțelegeți pericolele ce pot să apară în evoluția voastră.
În viață, scurtăturile nu sunt bune și vă pot crea probleme reale. Așa se întâmplă și cu fuga după plăcere. Drogurile dau o senzație plăcută la început, apoi instalează dependența şi decăderea cu probleme grave.
Substanța care se numeşte drog, în momentul în care o consumi, sub orice formă, țintește direct către creier şi face ca sistemul nervos central să secrete în abundență acea substanță numită dopamină, ce ne generează senzația de plăcere. Deci, la început este plăcere, apoi se instalează dependența psihică și fizică, urmată, inevitabil, de decăderea socială su metabolică.
Și, peste asta, se naște riscul să-ți pierzi viața, prin supradozaj sau libertatea, deoarece deținerea de droguri pentru consum propriu sau orice fel de activitate ilicită în legătură cu aceste substanțe, înseamnă închisoare, în legislația din România.
Adică, în momentul în care ești dependent și te prinde poliția cu droguri asupra ta, ți se întocmeşte dosar penal. Dacă cineva te pune să transporți, să livrezi sau să dai altuia o substanță, ştiind că e drog, chiar dacă nu obții un beneficiu, înseamnă că săvârșești infracțiunea de trafic de droguri şi mergi la închisoare.
Trebuie să fiți foarte atenți, pentru că, din punct de vedere social, situația voastră este cunoscută. Faptul că ați crescut într-un anumit mediu, fără o afecțiune parentală și fără protecția familiei, vă face oarecum vulnerabili. Astfel, sunt anumite persoane și rețele de traficanți de droguri care, sub o anumită formă, vor încerca să vă recruteze, fie oferindu-vă droguri pentru a deveni dependenți şi a vă transforma în uneltele lor, fie sub promisiunea unui câştig.
Este bine ca atunci când vă confruntați cu astfel de situații, să vă gândiți de două ori până acceptați aceste compromisuri, deoarece pedepsele sunt foarte mari și viața voastră poate lua o turnură nedorită”, a tras un semnal de alarmă, expertul antidrog Cătălin Țone.

 

La final, toți beneficiarii prezenți au primit în dar cartea “Marijuana zborul spre Iad”, scrisă de Cătălin Țone.

 

RECLAMĂ
RECLAMĂ

distribuie