Azi, 1 octombrie, Ziua internațională a cafelei. V-ați băut cafeaua îm acestă dimineață? Sau o savurați acum? Vă aşteptăm cu poze în comentarii

Băută la serviciu, acasă sau în oraş, cafeaua se numără printre tabieturile matinale ale multora dintre noi. Aşa că Ziua internațională a cafelei este un eveniment dedicat cafelei și iubitorilor acestei băuturi, dar și oamenilor implicați zilnic în procesul de producere a acesteia.

 

Astăzi este despre sărbătorirea cafelei, dar şi despre promovarea acesteia. Este ziua în care se atrage atenția asupra exploatării într-un mod responsabil a acestui produs.

 

Începând cu anul 2015, în fiecare an, la data de 1 octombrie este sărbătorită Ziua internaţională a cafelei. În anul 2014, Organizaţia Internaţională a Cafelei (OIC) a declarat ziua de 1 octombrie, drept ziua “celebrării diversităţii, calităţii şi pasiunii sectorului cafelei” şi ca “o oportunitate pentru iubitorii de cafea de a-şi împărtăşi dragostea faţă de băutură şi de a sprijini milioanele de fermieri ale căror mijloace de existenţă depind de recolta aromatică”, arată www.internationalcoffeeday.org.

 

Datele istorice arată că arborele de cafea este originar din Etiopia. În jurul anilor 700 d.Hr., o turmă de capre a început să se comporte ciudat, aproape ca şi cum ar dansa. Proprietarul lor, Kaldi, a descoperit nişte boabe roşii, asemănătoare celor de fasole, şi a concluzionat că acestea au fost cauza comportamentului lor. Kaldi a decis să împărtăşească descoperirile sale unui călugăr care avea nevoie de ceva care să-l ajute să rămână treaz toată noaptea în timp ce se ruga; dar o altă poveste susţine că acel călugăr a refuzat şi a aruncat boabele în foc, care au răspândit o aroma plăcută, precizează https://nationaltoday.com/.

 

Arborele de cafea este astăzi cultivat în peste 70 de ţări, în principal în America Latină, Asia de Sud şi Sud-Est, precum şi în Africa, notează www.umfcv.ro. De culoare închisă, amară şi uşor acidă, cafeaua are un efect stimulativ asupra oamenilor, în primul rând datorită conţinutului său de cofeină. Este a doua cea mai populară băutură caldă din lume, după ceai. Cafeaua Arabica şi Robusta sunt singurele tipuri de cafea, ale căror proprietăţi diferă de zona de cultivare. Cafeaua robusta necesită mai multă îngrijire şi atenţie şi este puţin mai scumpă, mai amară şi are mai multă cofeină decât cafeaua Arabica.

 

În întreaga lume, în fiecare zi sunt consumate, aproximativ 2,5 miliarde de cești de cafea. Potrivit datelor, cei mai mari consumatori de cafea sunt olandezii. Aceștia consumă în jur de 2,4 cești de cafea pe cap de locuitor, zilnic. Principalul compus amar din cafea nu este cafeina, ci și antioxidanții. Cafeaua neagră, fără lapte ori alte ingrediente, nu conține calorii.

 

RECLAMĂ
RECLAMĂ

distribuie