Creştinii îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Ioan Botezătorul! La mulți ani binecuvântați tututor celor ce poartă numele de Ion, Ioana şi derivatele

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia părintelui Zaharia. Naşterea lui Ioan a avut loc cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus Hristos. Naşterea a fost vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu a crezut cele vestite de îngerul Gavriil, Zaharia rămâne mut până la punerea numelui fiului sau.

 

Predica Sfântului Ioan Botezătorul a început sa al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-L descoperi pe Acesta şi a-L face cunoscut lui Israel. Aproape de fiecare dată, transmitea acelaşi mesaj: “Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”.

 

Cum ajunge să-L cunoască Sfântul Ioan Botezătorul pe Hristos

 

Evanghelistul Ioan (In 1, 34), redă mărturia Botezatorului: “Cel ce m-a trimis pe mine să botez cu apa, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorându-Se şi rămânând peste El, Acesta este Cel ce botează cu Duhul Sfânt. Şi am văzut şi mărturisit că El este Fiul lui Dumnezeu” (In 1, 33-34).

 

Ca şi oamenii aşa sunt şi sfinţii, unii mai mari, alţii mai mici. Sunt sfinţi mari şi sfinţi mici. Ioan Botezătorul se numără între sfinţii cei mari. Lauda lui nu-şi găseşte pereche în Sfanta Scriptură.

 

Iisus Hristos Domnul, mărturiseşte despre el că e cel mai mare dintre toţi prorocii şi mic în împărăţia cerurilor. «Ce aţi venit să vedeţi în pustie? grăieşte El mulţimii poporului, despre Ioan. Oare trestie bătută de vânt? Sau ce ati venit să vedeţi? Poate om îmbrăcat în haine moi? Iată, cei ce poartă haine scumpe sunt în curţile împăraţilor. Atunci ce aţi venit să vedeţi? Au doară proroc? Adevărul vă grăiesc, şi mai mult decât proroc! Căci el este acela despre care s-a scris (a scris prorocul Maleahi): „Iată Eu trimit pe îngerul Meu înaintea feţei Tale, care va pregăti calea Ta înaintea Ta”. Drept vă spun: dintre cei născuţi din femei, nu s-a ridicat niciunul mai mare decât Ioan Botezătorul; însă cel mai mic întru împărăţia cerurilor este mai mare decât el» (Mt. 11:7- 11, Lc. 7:24, 28; Mal. 3:1).

 

De ce este mare Sfântul Ioan Botezătorul? Este mare întâi de toate, pentru că este singurul profet prorocit, prevestit înainte de naştere. De aceea şi în icoane, Ioan Botezătorul este pictat cu aripi, ca un înger. Smerenia lui Ioan este virtutea unui Sfânt, care ne învaţă că nu pierdem nimic prin smerenie, aşa după cum nici el nimic nu a pierdut, ci numai a câştigat. Sf. Ioan Botezătorul a fost mare prin sfinţenia vieţii lui fără de păcat şi prin bărbăţia lui în faţa fărădelegii. Nu aflăm urmă de păcat în viaţa Sfântului Ioan Botezătorul.

 

Moartea Sfântului Ioan Botezatorul

 

Evanghelia spune că Irod, la un ospat prilejuit de sărbătorirea zilei de naştere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Sfântul Ioan era închis în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl certase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. În ura ei, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeților şi lui Irod, să ceară acestuia capul Botezătorului drept răsplată.

 

Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul

 

Pe 7 ianuarie, sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul încheie oficial sărbătorile de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

 

Biserica a închinat lui Ioan şase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), naşterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima şi a doua aflare a capului lui (24 februarie) şi a treia aflare a capului său (25 mai).

 

Se spune în popor, că cine nu este vesel în această zi, va avea parte de necazuri tot anul. Pentru spor şi sănătate, există credinţa ca de Sfântul Ioan să ne stropim cu agheasmă pe faţă pentru a fi ocoliţi de boli. O altă vorbă din bătrâni spune că după această sărbătoare se botează gerul, adica frigul se mai înmoaie şi începe să se facă mai cald.

 

RECLAMĂ
RECLAMĂ

distribuie

RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
CELE MAI NOI