Search
Close this search box.
ULTIMA ORĂ

Eveniment caritabil aseară, în Bucureşti! Zeci de personalități, dar şi oameni simpli s-au alăturat Asociației NIA, la prima campanie de strângere de fonduri necesare construirii Campusului NIA, în oraşul Bolintin Vale. Campusul va fi dedicat adulților şi adolescenților cu autism şi le va oferi tot tratamentul şi suportul pentru o viață nouă

A fost o seară magică la Palatul Noblesse, din centrul Capitalei! O seară plină de emoție şi empatie, în care zeci de oameni au lăsat pentru câteva ore problemele deoparte şi s-au alăturat unui eveniment nobil: prima campanie de strângere de fonduri pentru Campusul NIA, un campus dedicat adulţilor şi adolescenţilor cu autism.

 

S-au alăturat, prin participare la eveniment, personalităţi distinse ale mediului de afaceri şi medical, dar şi ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar, preşedintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu şi primarul oraşului Bolintin Vale, Daniel Trăistaru.

 

 

Asociația NIA Neurodiversity Academy, în parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu, dar şi în strânsă colaborare cu DGASPC Giurgiu şi primăria Bolintin Vale şi-au propus să schimbe destinul adulților şi adolescenților cu autism, oamenii dispăruți din statistici, prin construirea Campusului NIA.

 

În discursul de deschidere a evenimentului, Steluța Moisescu, fondatorul şi preşedintele Asociației NIA, a vorbit despre importanța acestui proiect:

 

“Sunt mama unui adolescent cu autism, în vârstă de 17 ani acum, foarte curând un adult. Calitatea şi responsabilitatea aceea de mamă, sunt cele care mi-au dat puterea, sunt cele care mi-au dat determinarea, sunt cele care mi-au dat voința de a merge mai departe.

A fi mama unui copil cu autism este o provocare mare! A fi asociație care încerci să oferi sprijin şi suport copiilor cu autism, nu este uşor! A fi părintele unui adolescent cu autism, a unui adult cu autism, este incomparabil mai greu! Nevoile lor sunt mult mai mari, mult mai complex de gestionat, iar ei sunt într-un număr incomparabil mai mare decât copiii. Oare câți adulți şi câți adolescenți cunoaşteți dumneavoastră? Câte instituții sau câte locuri există astăzi, pentru a le oferi îngrijire şi suport? Aşa a luat ființă campusul NIA! Din această nevoie, din această provocare, din această dorință de a oferi un loc special conceput în jurul nevoilor lor.”

 

 

În prezent, în România, persoanele cu autism şi familiile acestora au un acces limitat la servicii, iar aceastea sunt extrem de costisitoare. Stimulentul de la stat este de doar 1800 de lei, bani cu care părintele adolescentului cu autism ar trebui să-i ofere terapiile necesare şi să-i asigure mâncarea şi celelalte necesități. Ca să vă faceți o ideee, costul mediu lunar, doar al terapiilor, pentru un singur adolescent sau adult cu autism, se învârte în jurul sumei de 1.500 sau chiar 2.000 de euro, iar statul oferă un suport financiar de circa 250-300 de euro. . .

 

“Este un moment foarte important şi foarte emoționant şi pentru mine. Din păcate, în județul Giurgiu, sunt câteva sute de persoane copii şi adulți care suferă de această afecțiune. Nu există o statistică exactă, nici la noi şi nici în altă parte. Este o afecțiune care genereaza însingurare, care deformează relațiile atât de dorite într-o familie, dragoste, comunicare, şi împotriva căreia trebuie să luptăm împreună.

Acest moment este foarte important, reprezintă un start şi mai mult decât atât, mi-aş dori să reprezinte un model. Statul face paşi mici pentru a trata această categorie de afecțiuni, în privința copiilor. Sunt paşi mici, dar aşteptați. În privința adulților, nu ştiu să fie o preocupare, indiferent în ce zonă ne-am uita şi din acest motiv, vreau să îi mulțumesc doamnei Steluța Moisescu şi să o asigur de toată prețuirea şi susținerea Consiliului Județean.

Pentru copiii cu astfel de probleme, am reuşit în asociere cu Consiliul Județean Ilfov şi vom construi în primăvară un centru de hipoterapie şi cred că va fi un exemplu bun. Din informațiile noastre, mai sunt doar trei asemenea centre în toată România. Vorbind de adulți, suntem în fața unui model pe care l-am dori multiplicat în cât mai multe zone. Mai avem un teren de 10.000 de metri pătrați, chiar lângă terenul campusului NIA şi îl vom pune şi pe acesta la dispoziție, pentru orice altfel de activități pe care specialiştii le-ar dori să le realizeze”, a declarat preşedintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu.

 

Vizibil emoționat, primarul oraşului Bolintin Vale, Daniel Trăistaru, a venit la eveniment cu autorizația de construcție a campusului:

 

“Undeva la început de martie, am semnat acordul de parteneriat. Iar astăzi am adus autorizația de construcție, împreună cu documentația. Ținta noastră este lumina! Lumina pentru cei aflați în nevoie, pentru familiile lor. Este mare nevoie de aşa ceva! Să fie Campusul NIA un proiect pilot! Va fi o gură de oxigen pentru toate familiile şi mai ales pentru cei care sunt afectați de acestă tulburare de dezvoltare, autism”

 

 

Pe o suprafață ce se va întinde pe 10.000 de metri pătrați, la Bolintin Vale, adolescenții si adulții cu autism vor avea un spațiu în care vor putea trăi, socializa, vor beneficia de sprijin şi asistență permanentă, menită să îi ajute să îşi dezvolte abilitățile. În campusul NIA, persoanele cu autism vor putea să îşi exploreze potențialul şi vor beneficia de terapii şi cursuri menite să le dezvolte abilitățile. Acest campus va avea beneficiari rezidenți, dar şi non-rezideți care vor putea fi aduşi de familii la terapii, tratament şi tot ce le va fi necesar pe parcursul vieții.

 

Foarte important! Cei care au acasă un adolescent sau adult cu autism şi vor să intre în comunitatea NIA, pot contacta Asociatia Nia Neurodiversity Academy la numărul de telefon: 0792532300 sau pot accesa link-ul: www.hopefromnia.com

 

 

În cadrul evenimentului a avut loc o licitație de tablouri, donate de mai mulți artişti, iar banii strânsi vor fi folosiți la construirea Campusului NIA. Proiectul va fi gata la sfarsitul anului 2024, iar la începutul anului 2025 campusul va putea fi dat în folosință. Astfel, mulți beneficiari şi persoane vulnerabile astăzi, îşi vor putea găsi sprijinul şi suportul de care au nevoie, în viața de zi cu zi.

 

RECLAMĂ
RECLAMĂ

distribuie

RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
CELE MAI NOI