Pe 18 mai, a luat naştere proiectul ”Centru Recuperare Neuromotorie pentru adulți în județul Giurgiu”, implementat de DGASPC.
Scopul proiectului îl constituie creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități instituționalizate și prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități, prin dezvoltarea serviciilor de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu într-un centru specializat, pentru viaţă independentă şi integrare în comunitate.
“Centrul de Recuperare Neuromotorie pentru adulți în județul Giurgiu, este un proiect din Asistență Socială, care trateaza cea mai puțin norocoasă categorie socială din județul Giurgiu. Avem un sistem învechit în Asistență Socială şi total ineficient. Este o părere aproape unanimă. Chiar aştept ca Guvernul să găsească o modalitate de a restructura acest sistem şi sunt destul de optimist în această privință.
Până atunci, trebuie să încercăm şi singuri să luăm măsurile care se impun. Încercăm să reabilităm toate spațiile care sunt asociate cu Asistența Socială. De asemenea, avem un proiect prin care pregătim 250 de asistenți sociali. Este cea mai modernă modalitate de a trata persoane adulte cu dizabilități. Pregătim asistenți sociali care să preia fiecare câte o persoană cu dizabilități, din sistem, în mediul familial, să primească o indemnizație şi să asigure un tratament atât de apropiat de cel dorit de toți beneficiarii noştri, al unei familii care le-a lipsit, din păcate”, a declarat preşedintele Consiliului Județean, Dumitru Beianu.
Asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități la serviciile de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu create prin acest proiect, la resursele și facilitățile oferite, vor avea scopul de a îmbunătăți abilitățile și capacitatea acestora de a participa activ pe piața forței de muncă şi la viața socială.
Proiectul vizează crearea infrastructurii sociale de care vor beneficia adulții cu dizabilități din cadrul DGASPC Giurgiu, precum si adulții cu dizabilități neinstituționalizați din municipiul Giurgiu si comunitățile învecinate, cărora în prezent nu li se oferă servicii, urmărind astfel să se prevină instituționalizarea acestora.
“Este o realitate pe care nu putem să o ascundem, că există o mare problemă în Giurgiu şi în România, cu această categorie de oameni cu care viața nu a fost atât de norocoasă, vorbim de persoanele adulte cu dizabilități.
În Giurgiu, nu cred că există localitate în care primarii să nu aibă o mare problemă cu această categorie de oameni cu dizabilități. Acesta este motivul pentru care am venit în sprijinul lor, cu acest proiect.
Acest proiect face parte dintr-o serie de proiecte şi de acțiuni pe care încercăm să le dezvoltăm, pentru a ne integra şi a ne alinia efortului prin care Ministerul Muncii îl face în procesul de dezinstituționalizare. Prin acest proiect vom crea locuri de muncă specializate. Încercăm să dezvoltăm un sistem de servicii care impun angajarea de specialişti în kinetoterapie, psihologi, astfel încât tinerii să revină înapoi în județul Giurgiu, să se înscrie la concurs, să le putem oferi un loc de muncă corespunzător pregătirii lor, în condiții aşa cum le găsim în toate centrele şi în marile oraşe din țară”, a subliniat directorul DGASPC Giurgiu, Gheorghe Paraschiv.
Proiectul prevede demolarea unei clădiri vechi si nefuncționale din cadrul DGASPC Giurgiu, respectiv fosta CTF Ioana si construirea şi dotarea la standarde moderne a Centrului de Recuperare Neuromotorie pentru adulți. Finanțat prin Planul Național de Redresare şi Reziliență, proiectul are o valoare totală de 3.953.085,94 lei, bani nerambursabili. Durata de implementare este până la data de 31 decembrie 2025.