Astăzi, la Teatrul Tudor Vianu a avut loc conferința de închidere a proiectului “E-consultare publică în județul Giurgiu”.
Asociatia Pro Democratia și Primăria Municipiului Giurgiu, în calitate de partener strategic de dezvoltare locală comunitară, au fost cei care au realizat acest proiect. “E-consultare publică în județul Giurgiu” este un proiect al cărui obiectiv l-a reprezentat implementarea unui sistem de e-consultare pentru luarea deciziilor publice de interes local printr-un parteneriat societate civilă – administrație publică și care susține în mod direct interesele și inițiativele cetățenilor din Giurgiu.
Proiectul este implementat în acest moment, doar la nivelul municipiului, dar inițiatorii îşi doresc să extindă, în viitorul apropiat aplicația şi la nivelul unităților administrativ-teritoriale, din județ.
“Au fost 14 luni de implementare, este un proiect cu fonduri europene prin Programul Operaţional Capacitatea administrativă, beneficiar al proiectului este Asociaţia Pro Democraţia, iar Primăria municipiului Giurgiu a fost partener de dezvoltare locală. Bugetul proiectului a fost de 420.999,25 de lei şi în cadrul acestuia ne-am propus să implementăm pe termen mediu un sistem de E-consultare pentru luarea deciziilor publice de interes local printr-un parteneriat între societatea civilă şi administraţia publică care să susţină în mod direct interesele cetăţenilor”, a declarat managerul de proiect, Iuliana Iliescu.
Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu a anunțat că instituția pe care o conduce va intra în parteneriat cu Asociația Pro Democrația. Mai mult decât atât, Dumitru Beianu a lansat şi prima consultare publică legată de plantarea arborilor ornamentali pe aliniamentele drumurilor județene dintre localități.
“Este foarte importantă comunicarea, consultarea publică, participarea a cât mai multor persoane la o decizie în administraţie pentru a genera performanţe şi această comunicare se bazează pe cunoaşterea cadrului legislativ şi pe atractivitatea pentru care o idee poate să prindă contur într-un proiect.
Avem foarte multe solicitări de la primari să tăiem arborii de pe drumurile județene, pentru că reprezintă un pericol pentru participanții la trafic. Întrebarea pe care vreau să o supun atenției dumneavoastră este dacă este normal să plantăm alți arbori pe marginea drumului sau să lăsăm acostamentele libere? Vă rog să fiți convinşi că vom decide, noi, Consiliul Județean, exact în modalitatea în care va apărea cu procentul majoritar, răspunsul dumneavpastră. Vă promit că vom avea multe alte proiecte la care să vă consultăm”, a declarat Dumitru Beianu.
“Trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că fără opinia publică a cetăţenilor oraşului, te afli în afara agendei publice, este o chestiune de democraţie şi de firească viaţă socială să ştii ce vrea comunitatea de la cei care se află temporar la conducerea unităţii administrativ-teritoriale.
Această aplicaţie este prima din România de acest gen, Giurgiu poate să fie pionier şi un oraş al înnoirii, avem o istorie cu care ne mândrim, acum trebuie să avem un prezent din care să facem un viitor care să atragă tineretul şi copiii.
Ne bucurăm că această aplicaţie a fost accesată de peste o mie de oameni, care sunt parteneri de dialog prin participare electronică. Încercăm ca zi de zi să avem servicii de calitate pentru cetăţenii noştri, să comunicăm şi mai mult şi, de aceea, vrem să ştim şi mai mult opiniile acestora, fapt care trebuie să fie o normalitate”, a precizat şi viceprimarul municipiului Giurgiu, Ionel Muscalu.
Până acum, peste 1000 de giurgiuveni au răspuns la prima consultare publică ce a avut ca temă identificarea de către locuitorii municipiului a investițiilor pe care le doresc în oraş. ”E-consultare publică în județul Giurgiu” este un proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Aplicația poate fi descărcată atât de pe magazin play, cât şi din apple store, din link-urile de mai jos.